Cestování se v roce 2022 nezjednoduší. S tímto počítejte

Kdo si myslel, že koronavirus bude za rok pryč a svět se vrátí do původního stavu, toho musíme zklamat. Začíná již třetí rok, během kterého bude náš život COVID-19 výrazně ovlivňovat. Jak se to dotkne cestování?

Cílená propagace v Plzni

Pravidla se budou měnit ze dne na den

Bohužel jsme se stále nedostali do stavu, kdy by byla epidemiologická situace předvídatelná. Koronavirus mutuje, útočí ve vlnách s různou intenzitou a odpovědné osoby mohou reagovat jen na aktuální vývoj.

Z toho důvodu je velmi obtížné plánovat dovolenou s dlouhodobým předstihem. Zatím pravidelně platilo, že v létě byla situace klidná a zejména během července a srpna nebylo cestování po Evropě významně narušeno. Jestli tomu tak bude ale i letos, je otázkou.

Stále více lidí proto odkládá rezervace ubytování a nákupy zájezdů na poslední chvíli, až budou mít větší jistotu, že je nepotká nepříjemná komplikace. S těmi může alespoň částečně pomoci cestovní pojištění, jehož součástí dnes bývá pojištění proti rizikům spojeným s COVID-19. Pojišťovna vám tak může proplatit například náklady spojené s karanténou v zahraničí.

Opakovaně ověřujte platná opatření

Opatření nekontrolujte jen ve chvíli, kdy zájezd rezervujete, ale i těsně před odjezdem. Mohlo by se totiž stát, že celou dovolenou strávíte v karanténě a následně vás totéž potká ještě po návratu. Místo týdne u moře tak trávíte 14 dní v izolaci. Jde sice o výjimky, ale v takových situacích je lepší dovolenou zrušit i za cenu storno poplatku.

Kdo se očkuje, bude mít život snadnější

Evropa se vydala cestou očkování. Očkované osoby jsou proto často významně zvýhodněny oproti neočkovaným. Neočkovaní často nemohou do restauračních zařízení, zúčastnit se kulturních akcí či chodit do sportovních areálů.

Chcete-li v roce 2022 cestovat a žít bez výraznějších omezení, očkování pravděpodobně bude jedinou cestou, jak toho dosáhnout. I tak si připravte na to, že se na mnoha místech nevyhnete testování a velice často budete muset nasazovat respirátor.

Foto: www.pexels.com/photo/woman-sitting-on-luggage-3943882/

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka