Chcete koupit auto z dovozu po vlastní ose? Víme, na co dát pozor!

Když kupujete nové auto a máte jasnou přesnou představu o tom, co od něj očekáváte, český automobilový trh se vám může zdát docela malý a často i předražený.

Jarní servisní akce AUTO CB

Právě proto se spousta lidí pro svou budoucí ojetinu vydává za hranice, a to nejčastěji k našim německým sousedům.

Tam mnohdy najdete auta ve slušném stavu a s přijatelným rokem výroby, která navíc mají příznivější cenovku než u nás. Na druhou stranu se ale jedná o krok do neznáma, zejména pak pro ty, kteří si auto z dovozu na vlastní pěst ještě nekupovali.

V dnešní době je navíc potřeba brát ohled na situaci spojenou s COVID-19. Cestování mimo Česko se kvůli opatřením komplikuje, a pokud nemáte potřebná potvrzení, vaše výprava za novým autem nejspíš skončí už na hranicích.

Vše se dá ale bez problému zvládnout – stačí vědět, jaká úskalí vás mohou potkat. Pojďme se na ta nejzásadnější z nich tedy podívat!

Odjíždějte připraveni

Počítejte s tím, že nejste jediní, kdo jede do zahraničí za lepšími ojetinami – nemluvě o konkurenčních zákaznících přímo v dané zemi. Když tedy objevíte zajímavý inzerát a pojedete se na auto podívat, je jasné, že zájemců bude více.

Prodejcům navíc nejde o sympatie, ale výdělek. Kdo tedy udělá nabídku a zaplatí jako první, ten s autem také odjede.

Už před cestou tedy počítejte s tím, že zpátky vás může vézt nový vůz. Mějte tedy s sebou všechny potřebné osobní doklady, zejména pak občanský průkaz, a také určitou sumu na složení rezervace, případně úhradu plné ceny auta. Konkrétní částka záleží na vašem rozpočtu a představě o průběhu koupě.

Také by s vámi měl být někdo, kdo odveze zpátky vaše staré auto. Případně můžete využít služby dovozové firmy, která auto u prodejce vyzvedne a dopraví ho až k vám domů.

Příliš se neunáhlete

Sice jsme řekli, že si máte dávat pozor na to, aby vám ojetinu nikdo nevyfoukl, ale pokud věci uspěcháte, mohli byste toho později také litovat. Než si s prodejcem plácnete, měli byste dobře pečlivě prověřit stav vozidla.

Je samozřejmostí, že auto dobře prohlédnete přímo na místě. Nicméně pokud si chcete ušetřit případnou cestu, můžete si předem vyžádat VIN kód a na jeho základě nechat auto prověřit specializovanou společností.

Dozvíte se tak, zda sedí stáří vozu a počet najetých kilometrů, ale i to, jestli se vozidlo někdy zúčastnilo nějaké větší dopravní nehody. Posléze můžete získané údaje porovnat s těmi uvedenými v inzerátu i s tím, co uvidíte na prohlídce.

Obzvlášť velký pozor dávejte na nabídky, které působí až příliš výhodně. Nikdo nebude své auto prodávat pod cenou, pokud k tomu nemá pádný důvod.

Počítejte s byrokracií

Ať už kupujete auto odkudkoliv, nikdy se nevyhnete byrokracii. Jestliže se vám vybraný model zalíbí, bude vás čekat převod vozidla na sebe, získání registrační značky, sjednávání zákonného pojištění a pochopitelně také podpis kupní smlouvy. Výjimkou nebývá ani nutnost návštěvy stanice technické kontroly.

Připravte se na všechny nutné kroky předem a zjistěte si, jaké doklady a dokumenty pro každý z nich potřebujete. Návštěvy úřadů jsou už tak velmi frustrující a co teprve v případě, že byste je museli absolvovat dvakrát, protože jste poprvé zapomněli nějaký důležitý dokument.

Příprava sice zabere nějaký čas, ale také vám ho může spoustu ušetřit. Cesta k úspěšnému provozování vaší nové ojetiny tak bude mnohem plynulejší a hlavně příjemnější – a to je za všech okolností jednoduše k nezaplacení.

Photo by Jonathan Gallegos on Unsplash

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka