Čtvrtý plzeňský obvod uctil památku Stanka Vodičky

Památku jednoho z vůdců Rumburské vzpoury a lobezského rodáka Stanka Vodičky v pátek uctilo vedení čtvrtého obvodu společně se zástupci Městské policie Plzeň.

Cílená propagace v Plzni

Tradiční pietní akt se konal u památníku vedle kostela sv. Martina a Prokopa v Plzni – Lobzích. Zdejší pomník náleží také obětem 2. světové války.

„Stanislav Vodička byl lobezským rodákem a vojákem rakouské císařské armády, který patřil mezi vůdce Rumburské vzpoury. Za to 29. května 1918 zaplatil životem, když byl osm dnů po potlačení vzpoury odsouzen vojenským soudem a popraven. Jeho památku jsme uctili minutou ticha a položením kytice a věnce k pomníku,“ řekl starosta Tomáš Soukup (ANO).

„Stanko Vodička, jehož památku jsme si dnes připomněli, položil život v boji proti útlaku za lepší budoucnost českého národa. Přesto, že dnes uplynulo již 102 let od této události, nesmíme na takové hrdiny nikdy zapomenout,“ uvedl místostarosta Zdeněk Mádr (ODS).

Památník z roku 1919, jehož autorem je plzeňský sochař Vojtěch Šíp, stojí nedaleko lobezské školy, kterou Vodička navštěvoval. V čele pomníku je zasazena kovová deska se jmény deseti občanů, kteří byli umučeni během nacistické okupace v letech 1939–45.

Pátečního pietního aktu se zúčastnili také místostarostové Lenka Kočová (ODS) a Václav Beran (ANO). Čtvrtý obvod tak uzavřel sérii jarních pietních aktů, které byly věnovány především obětem první a druhé světové války.

Další pietní akt se uskuteční 11. listopadu na Den válečných veteránů, kdy vedení obvodu vzpomene na padlé v 1. světové válce na Zemědělském náměstí v Bukovci.

foto: úmo plzeň 4

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka