Daikin Plzeň bojuje proti suchu využíváním dešťové vody

Plzeňská společnost Daikin za loňský rok ušetřila milion litrů pitné vody díky vybudování systému na využití dešťové vody ke splachování toalet.

Jarní servisní akce AUTO CB

Jde o výsledek soustavné snahy společnosti o šetrné zacházení s pitnou vodou a v konečném důsledku o minimalizaci spotřeby energie. Daikin dále přemýšlí o využití dešťové vody i k závlaze zeleně.

Klimatické podmínky spojené s nevídanými epizodami sucha a vystřídáním pravidelných dešťů těmi přivalovými přiměl firmu Daikin k aktivnímu boji proti suchu. Své rozsáhlé ploché střechy výrobních hal i kanceláří se společnost rozhodla místo odpadové kanalizace napojit na vlastní systém zadržování dešťové vody, pomocí kterého nyní zaměstnanci splachují toalety.

Peníze na boj proti suchu se vrátí firmě i planetě
Celý systém se skládá z devatenácti různě rozmístěných nádrží o celkovém objemu 298 m3.
Kompletní výstavba probíhá ve třech etapách. V areálu v tuto chvíli dokončují poslední, největší část celého systému. První dvě etapy menšího rozsahu byly již dokončeny v minulých letech. „Vzhledem k tomu, že využijeme veškerou dešťovou vodu, kterou jsme schopni zachytit, ušetříme za vodné i stočné. Za loňský rok se úspora pohybovala okolo sta tisíc korun. Zároveň šetříme vodu, která je čím dál tím vzácnější,“ vysvětluje Jan Voch, provozní ředitel Daikinu Plzeň.

Do budoucna ve společnosti uvažují nad navýšením kapacity stávajícího systému a využití dešťové vody k dalším účelům, například zalévání zeleně. „Když už jsme se vydali touto cestou, chtěli bychom systém využít na maximum. Má to smysl.“ dodává Tomáš Matoušek.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 03.10.2020 08:06



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka