Diváci i školáci už vyhlíží Jeden svět Plzeň

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět slaví v Plzni letos dvacáté výročí.

Cílená propagace v Plzni

Po nuceném zrušení v jarních měsících se jeho realizátoři rozhodli uspořádat jej v náhradním termínu od 7. do 10. října. Tématem letošního ročníku zůstává pod heslem „až naprší a uschne“ klimatická změna, a to nejen v globálním rozměru, ale i na lokální úrovni, která se týká každého člověka. Diváci si mohou čas do začátku festivalu zkrátit v rámci předfestivalových akcí, které pro ně organizátoři připravili. „Všechny tyto akce jsou zdarma a jejich nedílnou součástí jsou nejen pofilmové debaty, ale i další doprovodný program,“ upozorňuje hlavní koordinátorka festivalu v Plzni Andrea Vernerová. Zároveň se také již otevřela možnost přihlásit se na školní projekce všem základním a středním školám.

První akce diváky zavede do krásného prostoru Staré synagogy v Plzni. 22. září od 19 hodin je čeká promítání snímku Tomáše Koska Hledání ztracené tmy o aktuální problematice světelného smogu. „Od 20 hodin naváže na snímek komentovaná vycházka s názvem Za světlem, kterou nás provede Lukáš Houška z projektu Vizuální smog v Plzni. Projdeme se Plzní a podíváme se, jak svítí do noci. Zabývání se tématem světelného smogu vnímáme jako důležité z hlediska životního prostředí,“ zve na akci Vernerová.

O den později 23. září od 18 hodin jsou diváci zváni taktéž do prostoru Staré synagogy na projekci německého dokumentu Ahoj, robote. Ten se zaobírá tematikou humanoidních robotů, kteří se stále více začleňují do života na planetě, vkrádají se do osobních životů lidí a pomáhají jim se vypořádat s osamělostí. Ujít by si návštěvníci neměli nechat ani následnou debatu s Martinou Kupilíkovou, ředitelkou Centra robotiky. Projekce proběhne ve spolupráci s festivalem Rok jedna ZČU.

Předfestivalové akce diváky zavedou také do Korandova sboru ČCE v Plzni, kde se 2. října od 18:30 uskuteční prohlídka s historikem architektury Petrem Klímou, na kterou naváže projekce kanadsko-švédského filmu Vylidněno. Ten se zaměřuje na situaci, která se objevuje v řadě velkých měst po celém světě - raketově rostou ceny nájmů, ale nikoli příjmy, centra měst se vylidňují. Finanční skupiny zjistily, že v nemovitostech lze výhodně ukládat kapitál. A radnice jen obtížně hledají způsob, jak tento celosvětový trend zvrátit. „Hosty následné diskuse budou Jitka Kylišová, sociální pracovnice z organizace Člověk v tísni, a Karolína Kripnerová, architektka ze spolku Architekti bez hranic. Akce proběhne v rámci Dne architektury Plzeň, který pořádá spolek Pěstuj prostor,“ přibližuje Vernerová.

Místo výuky do kina
Jeden svět Plzeň již rozběhl také přihlašování na dopolední projekce pro školy. Pro ty je připraven výběr filmů, které zaujmou všechny věkové kategorie. Pro žáky a žákyně základních škol to jsou tři pásma krátkých filmů pokrývající širokou škálu témat, od šikany přes rodinné vztahy až po životní prostředí. Pro středoškoláky a středoškolačky jsou přichystány dva krátké a tři celovečerní filmy. „Všechny projekce a následné debaty jsou vedeny zkušeným moderátorem. Na diskuse po snímcích pro střední školy zveme navíc externí hosty, kteří přispějí svými zkušenostmi nebo odbornými znalostmi tématu,“ doplňuje koordinátorka školních projekcí Miroslava Haplová. Vstupné je 50 Kč a pedagogové mají vstup zdarma. Je třeba, aby se školy na projekce dopředu přihlásily. V případě zájmu kontaktujte Miroslavu Haplovou na telefonu 777 787 373 nebo emailem skoly.plzen@jedensvet.cz.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 21.09.2020 17:06



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka