Divadlo bratří Formanů se na sklonku léta zabydlí v Plzni

Babí léto bude letos v Měšťanské besedě neobyčejné. Na zahradě vyroste speciální stan, ve kterém se budou předvádět obludy. Divadlo bratří Formanů sem totiž přiveze legendární varietní show Obludárium.

Cílená propagace v Plzni

Tato kultovní inscenace získala Cenu Alfréda Radoka a procestovala Evropu, v posledních několika letech se ale hraje pouze ojediněle. Právě návštěvníci Měšťanské besedy tak budou mít možnost vidět její mimořádné uvedení. Ve Velkém sále zavede magické představení Aladin diváky do světa příběhů „Tisíce a jedné noci“. V prostorách Měšťanské besedy bude k vidění také originální výstava vytvořená z díla Matěje Formana, ale i z tvorby spřízněných výtvarníků Divadla bratří Formanů.

Obludárium mělo premiéru v roce 2007 a od té doby odehrálo Divadlo bratří Formanů téměř 1000 repríz. Představení je volným sledem rozmanitých čísel a drobných příběhů, které díky netradičnímu prostředí a kabaretní atmosféře připomínají časy potulných komediantů, kočovných cirkusů, němých grotesek a nočních šantánů. Diváci uvidí silného divokého muže, vousatou zpěvačku, mořskou pannu, krasojezdkyni či tři české velké hlavy – to vše za doprovodu kapely.

„Život, osud či Bůh obdařil některé lidi krásou, šarmem a oslnivostí. Takto vybaveni ovlivňují a mnohdy i řídí náš vkus, zatímco jiní, k nimž osud nebyl tak milostivý a stali se hříčkou přírody, musí o přízeň bojovat. Někteří ve svém smutku zahynou nebo si sami vezmou život. Jiní se však rozhodnou se svým osudem bojovat a vydobýt si úctu či obdiv nebo alespoň malé místo mezi námi. Jsou oškliví, nebo dokonce zrůdní,“ tak popisuje principál Petr Forman své účinkující.

Jedinečnou náladu vytváří stan navržený Matějem Formanem, ve kterém se scénky odehrávají a který je pro ně výraznou kulisou. S představením už procestoval řadu evropských zemí včetně Německa, Rakouska, Belgie, Itálie, Dánska a Španělska a ve Francii stál 5 týdnů uprostřed Paříže na Champs – Elysés. Stejný stan bude stát na zahradě Měšťanské besedy.

Inscenace potěšila také diváky až v dalekém Izraeli, kam jela lodí ve dvou kontejnerech a kde se hrálo v extrémní zimě i vedru, při kterém Petr Forman během představení kropil diváky vodou z hadice.

Za celou dobu hraní se partě z Obludária narodilo 30 dětí.

Kromě Ceny Alfréda Radoka a vítězství v anketě Divadelních novin o Inscenaci roku bylo Obludárium oceněno na domácích i světových festivalech. V Měšťanské besedě se bude hrát od 31. srpna 2022 vždy od 19:30.

Velký sál Měšťanské besedy se promění v magický svět pohádek Tisíce a jedné noci, ve kterém se bude 11. září 2022 od 13:00 vyprávět barvitý příběh chlapce Aladina, který se prolne s vyprávěním o králi Šahriarovi a statečné a moudré Šeherezádě. Matěj Forman s autorským týmem tu pomocí loutek, stínohry, výtvarných dekorací i působivého zvuku nechají oživnout karavany velbloudů, otevřou brány velkolepého paláce a pod nebem plným hvězd se rozprostře nedozírná poušť. Rodinné představení Aladin přenese dětské i dospělé diváky do míst, kde se na samé hranici fantazie rozprostírá cizokrajný a dálkou vonící svět putujících nomádů, moudrých vezírů, tajuplných míst, zahrad a paláců.
Karavana s Aladinem putuje doslova po celém světě. Během osmi let se podařilo představení s místními herci adaptovat do francouzského, dánského, italského, portugalského a německého jazyka. V současnosti se text překládá do ukrajinštiny.

Do pozadí obou inscenací Obludárium a Aladin nechá nahlédnout výstava fotografií Ireny Vodákové a kreseb výtvarníka, scénografa a režiséra Matěje Formana. Ve vstupních prostorách Měšťanské besedy bude možné vidět sérii fotografií z příprav a vzniku obou představení a také autentickou expozici kreseb, které posbíral a nakreslil Matěj Forman na cestě s Aladinem do Brazílie. Fantazii a touhu hrát si probudí interaktivní rekvizity od výtvarníků Renaty a Martina Lhotákových či Pavla Macka. Navíc budou mít malí i velcí diváci možnost prohlédnout si po představení loutky a prodloužit si tak jedinečný zážitek.

Vstupenky na představení Divadla bratří Formanů v Měšťanské besedě jsou v prodeji na www.mestanskabeseda.cz.


Od 31. 8. 19:30  Obludárium

Časy potulných komediantů, kočovných cirkusů, němých grotesek a zmizelou atmosféru nočních šantánů a kabaretů – to všechno divákům připomene mimořádné uvedení legendárního varietního show Divadla bratří Formanů.

Obludy: Petr Forman, Matěj Forman, Veronika Švábová, Jacques Laganache/ Petr Píša , Kristýna Boková/ Jitka Hradilková, Petra Brabcová /Marta Vodenková, Miroslav Kochánek/ Michael Vodenka
Rozsvítí: Zdeněk Borůvka/ Petr Goro Horký
Ozvučí: Fernando Herranz Solis/ Philippe Le Forestier
Roztočí: Ivan Arsenjev/Josef Sodomka
Doprovodí: orchestr „Cvičené svině“: Jakub Mašek/ Jan Čížek, Daniel Wunsch/Jan Andr, Martin Zavoďan/ Standa Mácha, Petr Beránek / Karel Vencour


11. 9.  13:00  Aladin

Rodinné divadelní představení “Aladin“ zve do světa příběhů „Tisíce a jedné noci“. Vypráví barvitý příběh chlapce Aladina, který se prolíná s vyprávěním o králi Šahriarovi a statečné a moudré Šeherezádě. Před smysly diváka se rozprostírá cizokrajný a dálkou vonící svět putujících nomádů, moudrých vezírů, tajuplných míst, zahrad a paláců s bohatstvím mocných vladařů a králů.
Představení je vhodné pro děti od 5 let.

Hrají: Anna Duchanová, Tereza Lenerová, Vít Maštalíř, Josef Sodomka, Radim Klásek, Palo Kršiak, Jan Niesyt
Režie: Matěj Forman
Hudba: Daniel Wunsch
Scénografie, kostýmy, masky a marionety: Josef Sodomka , Andrea Sodomková & Matěj Forman
Choreografie: Veronika Švábová
Světla: Petr Goro Horký & Tomáš Morávek
Zvuk: Philippe Leforestier
Produkce: Jakub Hradilek
Výroba marionet a dekorací: Antonín Maloň, Tereza Komárková, Martin Lhoták, Radomír Vosecký, Petr Horký, Vladimír Všetečka a spolupracovníci Divadla bratří Formanů

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka