Do Plzně se chystá minifestival o Foglarovi

Fenomén Foglar je silnou měrou spjat s Plzní. Ve zdejším nakladatelství Jana Kobese vycházely jeho první knížky: Úplně první vydání Záhady hlavolamu nebo Chata v jezerní kotlině.

Jarní servisní akce AUTO CB

Foglarovky hltal i malý Vlastík Toman, plzeňský rodák, který se později stal šéfredaktorem časopisu ABC. Od Foglara měl dokonce podepsanou fotografii! V době uvolnění tiskl na stránkách Ábíčka Foglarovy Kulišáky a spisovatel byl i po dobu tří let guvernérem čtenářských klubů ABC. Zvláštní poctou Foglarovým Rychlým šípům se pak staly příběhy Strážců, komiks ze zadní strany Ábíčka, který tak alespoň trochu vynahrazoval po dobu několika dekád generacím kluků a holek příběhy Rychlých šípů v dobách, kdy nesměly vycházet. Co je však málo známé, Vlastislav Toman situoval příběhy Strážců do své rodné Plzně a řadu lokalit z příběhů lze dodnes vyhledat. A navíc, Plzeň se pyšní také šesti ulicemi, které nesou jména podle Foglarovské tematiky: Skautská, Foglarova, Tleskačova, Dušínova, Metelkova a Hojerova. Tento krok iniciovali skaut Petr „Vokoun“ Náhlík a jeho bratr. To i mnohem víc bude zmíněno právě v rámci plzeňského minifestivalu Fenomén Foglar. 

Rychlé šípy a jejich etický a duchovní rozměr představí oblíbený řečník prof. Pavel Hošek, autor knihy Evangelium podle Jaroslava Foglara. Ábíčkové Strážce připomene plzeňský publicista David Růžička. 

Program, jehož hlavními body budou Foglar, Rychlé šípy, Strážci z ABC a Plzeň se koná již tuto sobotu 17. 6. 2023 od 14:00 na Bolevecké návsi (Plzeň) v kapli ECM! Všichni plantážníci jsou vítáni! 

Program: 

14:00 – Evangelium podle Jaroslava Foglara aneb Duchovní rozměr fenoménu Foglar (prof. Pavel Hošek) 

15:00 – Strážci z ABC, osobitá plzeňská pocta Jaroslavu Foglarovi (David Růžička) 

Pořádá Plzeňský literární festival (PLIF) 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 13.06.2023 17:04



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka