Do Plzně se sjíždí elita kybernetických specialistů, utkají se o titul etického hackera

Pět desítek nejlepších etických hackerů z České republiky změří ve čtvrtek 19. května své síly ve finále šestého ročníku Národní soutěže ČR v kybernetické bezpečnosti, které se letos premiérově odehraje v západočeské metropoli.

Cílená propagace v Plzni

Do Plzně tak kromě nejtalentovanějších etických hackerů, kteří vzešli z téměř pěti a půl tisíce účastníků soutěže, zavítá i řada uznávaných odborníků na kybernetickou bezpečnost. Akce je navíc doplněna o atraktivní, osvětově zábavní celodenní program pro širokou veřejnost. Kybernetickou soutěž pořádá za podpory partnerů pracovní skupina kybernetické bezpečnosti AFCEA a Centrum kybernetické bezpečnosti, organizaci finálového klání zaštítila za město Správa informačních technologií města Plzně.

„Kybernetická bezpečnost je velkým tématem, odborníků je dlouhodobě nedostatek a bezpečnostních hrozeb naopak přibývá. Tato iniciativa je nejen skvělým počinem ve vzdělávání a rozvoji studentů, ale i důležitou součástí přípravy na budoucnost – je třeba, abychom si vychovali novou generaci lidí, kteří se budou v této oblasti orientovat. Nepochybuji, že mezi finalisty soutěže jsou noví experti, kteří budou udávat směr a stanou se pojistkou bezpečnosti pro české virtuální prostředí. Rád bych také pozval na zajímavý doprovodný program přidružený k finálovému klání, který je zaměřen na všechny věkové kategorie,“ řekl radní města Plzně pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký.

Etický hacker má za úkol najít bezpečnostní riziko dřív, než jej zneužije někdo pro ilegální účely, přičemž služby těchto odborníků jsou vysoce ceněny ve státním i soukromém sektoru. Prestižní soutěže se mohli zúčastnit žáci a studenti ve věku od 9 do 25 let, letos se zapojilo skoro pět a půl tisíce uchazečů z téměř 400 tuzemských škol, do velkého finále se probojovala padesátka nejlepších. „Soutěž je cesta, nikoliv cíl. Cílem je dát mladým lidem se zájmem o technologie, ICT, kybernetickou bezpečnost a umělou inteligenci prostředí pro rozvoj osobnosti a odborný růst, jde o osvětu v oblasti kybernetické bezpečnosti, vyhledávání mladých talentů a rovněž propojování studentů s jejich budoucími zaměstnavateli z veřejné správy a privátního sektoru. Nejúspěšnější z nich mohou najít uplatnění v těch nejlepších bezpečnostních týmech nejen v České republice. Za šest let existence naší soutěže se nám podařilo propojit s praxí několik stovek studentů,“ řekl předseda soutěžního výboru Petr Jirásek.

S finalisty se lidé mohou setkat virtuálně, a to prostřednictvím on-line vysílání, které bude přenášet dění z finálového klání, ale i doprovodný program. „Návštěvníci se mohou těšit na mini-soutěže z oblasti digitální gramotnosti, informačních technologií a kybernetické bezpečnosti, ukázku robotů a dronů, k vidění bude armádní technika, připravené jsou sportovně soutěžní aktivity, osvětové a odborné workshopy a semináře, prezentace zúčastněných firem a další. Lidé se navíc mohou setkat se zástupci Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost, Národní agentury pro komunikační a informační technologie a řady dalších institucí, “ vyjmenoval ředitel Správy informačních technologií města Plzně Luděk Šantora.

Doprovodný program je v areálu SIT Port v Cukrovarské ulici v Plzni připraven do 16 hodin, vstupné je zdarma. „Chceme dát možnost i těm, kteří nemohou do areálu SIT Port přijít osobně, v rámci streamu tak zájemci uvidí jednotlivé body programu, navíc obohacené o rozhovory s účastníky akce. Přenos bude k dispozici na odkazu https://www.youtube.com/watch?v=d6Vcw2hlAh0, upřesnil Josef Strelec, ředitel Centra kybernetické bezpečnosti.

Podle organizátorů obliba kybernetické soutěže rok od roku roste a Česká republika je mimo jiné unikátní v počtu zapojených dívek, které se o oblast informačních technologií zajímají. „Pokud budeme mluvit v číslech, tak téměř třetinu přihlášených soutěžících tvoří dívky, což je opravdu výjimečné, evropský průměr je jen 7 %,“ dodal Petr Jirásek

Na vítěze kybersoutěže čeká kromě hmotných cen i pozvánka do národního kybernetického týmu, který reprezentuje Českou republiku na mezinárodních turnajích po celém světě. Více o soutěži je k dispozici na www.kybersoutez.cz.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka