Do Plzně v lednu opět zamíří Veletrh práce a vzdělávání

Stovky pracovních míst z celého Plzeňského kraje, desítky vystavovatelů a skvělý celodenní program už dvanáctým rokem nabídne prestižní Veletrh práce a vzdělávání pod názvem Klíč k příležitostem.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ten se tradičně koná v Plzni - tentokrát 30. ledna 2024 od 10 do 18 hodin v TJ Lokomotiva v Úslavské ulici na Slovanech. Každoročně jej navštíví 2 - 3.000 lidí. Pořadatel akce, plzeňská společnost Grafia, spolupracuje při přípravě s významnými partnery na trhu práce v regionu (Úřad práce, krajská pobočka v Plzni, Pakt zaměstnanosti, HK ČR, ZČU, AIVD ČR).

"Je to jediný veletrh v kraji, který je zaměřen na všechny profese i věkové kategorie," říká Jana Brabcová, jednatelka pořádající společnosti Grafia. „Tomu odpovídá i spektrum nabízených pozic – od dělnických bez nároku na kvalifikaci až po vysoce specializované profese. Firmy zde nabízejí i brigády či studentské praxe.“

Podíl nezaměstnaných v kraji se dlouhodobě pohybuje kolem 2,6 %, na každého uchazeče o zaměstnání připadají minimálně 2 volná místa. O to více se firmy musí snažit nabrat kvalitní zaměstnance. Situace na pracovním trhu se změnila i s příchodem válečných uprchlíků, kteří k nástupu do zaměstnání už nepotřebují pracovní povolení, což se hodí některým firmám, které nechtějí využívat agentury práce. Osobní setkání na veletrhu často řekne o motivaci zájemce víc, než sáhodlouhé mailování.

Na trhu stále chybí některé profese, za které jsou podniky ochotny zaplatit nejen vysoké mzdy, ale také náborové příspěvky ve výši 50.000 Kč. Mezi ně se řadí například CNC operátoři a programátoři, ale také seřizovači, lékaři, zdravotnický a ošetřující personál. Řada firem již dnes nabízí studentské praxe s perspektivou, že u nich po skončení školy začne pracovat. Nicméně v krátkodobém horizontu je třeba nabrat i „hotové“ zaměstnance, připravené kdykoli začít pracovat. A právě zde je osobní setkání na veletrhu užitečné.

Náboroví pracovníci se snaží svůj firemní brand výrazně odlišit a nabídnout benefity zaměstnancům přímo na míru. Zkracuje se pracovní doba i pracovní týden, běžně se nabízí částečný home office, sick days, study days, prostory pro příjemné trávení přestávek a další kreativní nápady, jak vyvažovat pracovní a soukromý život.

"Poslední roky přinesly do pracovního života nové faktory – po covidu nutnost znovu získat běžné pracovní návyky, stmelovat týmy, které si odvykly spolupracovat. Díky novým zkušenostem z organizace práce si někteří zaměstnanci si uvědomili, že chodit do práce a oddělovat soukromý a pracovní život je vlastně výhoda a někdy i privilegium," dodává Brabcová.

Veletrh je určen všem, kdo hledají práci či brigádu - lidem bez rozdílu věku či vzdělání, těm, kteří chtějí změnu či jsou aktuálně nespokojeni se svým místem, studentům posledních ročníků středních škol a jejich učitelům, vysokoškolákům i lidem bez práce. Nabízeny budou také profesní, rekvalifikační a další kurzy, z nichž řadu lze získat bezplatně, například kurzy digitální gramotnosti.

Všichni návštěvníci mají vstup ZDARMA.

Velký zájem bývá tradičně i o doprovodný program. Na návštěvníky čeká řada přednášek, poraden i aktivit pro radost.

Na veletrhu budou už podvanácté vyhlášeny ceny Mamma/Parent Friendly pro zaměstnavatele přátelské rodinám svých zaměstnanců. Oceněné podniky splňují kritéria hodnocení, vytvářejí dobré podmínky pro zaměstnance s rodinami, umožňují zkrácené úvazky, využívají pružnou pracovní dobu, provozují nebo podporují firemní školky či jesle, pořádají akce pro rodiny s dětmi či umožňují péči o rodinné příslušníky, apod.

Veškeré informace najdou návštěvníci na http://praci.najdisi.cz

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka