Do práce na kole jezdí na Plzeňsku rekordních 1 184 zájemců

Po celý květen probíhá již 11. ročník výzvy Do práce na kole, při které se zájemci snaží změnit své dopravní návyky a chodit do práce co nejčastěji pěšky, běhat, jezdit na kole či koloběžce.

Cílená propagace v Plzni

Výzvy se účastní 2-5 členné týmy z různých firem a institucí, v Plzni je to rekordních 1184 zájemců všech možných profesí. Výzvu pořádá spolek AutoMat a v Plzeňském kraji ji koordinuje spolek Plzeň na kole s podporou řady partnerů.

Celorepublikově se letos zapojilo 22 000 zájemců. „Důvodů proč se výzvy zúčastnit je hned několik,“ říká Jiří George Konečný z Plzně na kole. „Zlepšit si své zdraví – i jeden měsíc pravidelného pohybu navíc může přispět ke zlepšení kondice i nálady a utvořit zdravý návyk pro měsíce příští. Zpestřit si svou pracovní rutinu – akce pomáhá stmelit týmy na pracovišti,“ vyjmenovává plusy výzvy Konečný a přidává další: „Poznat nové lidi i kolegy – součástí květnové výzvy je několik doprovodných akcí, kde je možné potkat podobně naladěné lidi. Navíc ti, co se zapojili, přispějí k vývoji udržitelného města – jejich zaznamenané kilometry pomohou k rozvoji bezpečné a komfortní (cyklo)dopravy. A na závěr je důležité také zmínit, že za svou registraci získali účastnici bílé tričko s potiskem z dílny ilustrátorky Toy_Box a mají šanci vyhrát řadu zajímavých cen,“ uzavírá Konečný. V Plzeňském kraji se letos dalo registrovat pod Plzní či Rokycany.

V loňském roce se v Plzeňském kraji zapojilo i přes covidová opatření 917 soutěžících z desítek firem, kteří celkem najezdili a naběhali tisíce zelených kilometrů, v roce 2019 to bylo 1 065 zájemců. Mnoho firem platí registraci za své zaměstnance a v některých firmách se účastní hned několik desítek zaměstnanců a tyto týmy pak soutěží ještě ve vlastní vnitrofiremní soutěži. Letos se nejvíc zaměstnanců (v absolutních číslech) přihlásilo z firem Škoda Transportation, a. s. – 89, Safran Cabin CZ s.r.o. – 75 a Plzeňský Prazdroj, a.s. – 64. Mezi přihlášenými najdeme třeba i Správu NP Šumava, Bioptickou laboratoř, Eurosoftware, Panasonic AVC, Lear Corporation, Omexom, Plzeňský kraj, Povodí Vltavy a poprvé třeba společnost Ball Beverage Packaging Czech Republic.

Ve výzvě Do práce na kole se soutěží v kategoriích pravidelnost týmů, zelené kilometry, cyklozaměstnavatel  a cykloměsto roku. Jednotlivé týmy si také dávají originální jména, letos mezi přihlášenými najdeme například týmy se jmény: Ranní jezdci (Alfmeier CZ s.r.o.), Koloftalmologové (FN Plzeň), Svižníci (Správa veřejného statku města Plzně), Kantorky (15. základní škola v Plzni) či Blesková brzda (Škoda Transportation, a. s.).

„Máme radost z každé nové firmy či instituce, která se k výzvě připojí a akci představí svým zaměstnancům. Jezdit na kole do práce či chodit/běhat může každý, na věku ani profesi nezáleží. Chce to mít jen odvahu to zkusit. Věříme, že ježdění do práce na kole zlepšuje nejen náladu, ale i pracovní výkony,“ doplňuje Jiří George Konečný.

 I letos se mohou účastnit i ti, kteří nemají své vlastní kolo, můžou si ho totiž půjčit z místního systému sdílených kol Kolemplzne.cz. Výzvy je i pro ty, kteří během května pracují z domova – započítávají se totiž i vyjížďky v okolí bydliště, cesty na poštu či cvičení doma. Součástí výzvy je několik doprovodných akcí pro všechny zapojené, například veřejná cyklodílna 25. května, cyklosnídaně 27. května a závěrečná cyklopárty na začátku června. Aktuální informace jsou zveřejňovány na www.dopracenakole.cz.

Plzeň na kole je spolek, který fandí jízdnímu kolu coby (přinejmenším) rovnoprávnému prostředku individuální dopravy ve městě. Chce zlepšit podmínky pro městskou cyklistiku v Plzni. Navrhuje městu změny v cyklistické infrastruktuře a dopravním značení, upozorňuje na problémová místa a zajímá se o budoucí plány. Pro veřejnost pořádá cyklojízdy, snídaně pro cyklisty, cyklodílny a koordinuje kampaň Do práce na kole v Plzni.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 16.05.2021 10:07



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka