Dobré jídlo, hudbu i zábavu pro děti přináší víkend na památkách kraje

Návštěvnická sezona je v plném proudu a každý víkend čeká na návštěvníky plzeňských památek ve správě Národního památkového ústavu i těch ostatních řada zajímavých akcí.

Jarní servisní akce AUTO CB

V sobotu 25. 5. bude hrad Rabí patřit dětem, zámek Kozel zase milovníkům dobrého jídla a pití v neděli 26. 5. Na programu jsou i komentované prohlídky zámeckého parku. 

Hrad Rabí  

Největší hradní zřícenina v Čechách, hrad Rabí bude v sobotu 25. 5. patřit dětem. Již 18. ročník dětského dne snázvem Rabijáda nabídne řadu soutěží a odvážných disciplín, tentokrát na téma Večerníček. „Děti si budou moci namíchat lektvary stejně jako Edudant a Francimor, vyzkoušet něco z dovedností opičky Žofky, anebo se pokusit najít ztracený klíč pana Krbce“, prozrazuje kastelán Karel Broža. „K oblíbeným disciplínám jistě bude patřit lanovka, nebo otáčecí křeslo, které si mohou vyzkoušet i někteří rodiče“, dodává kastelán Broža. Hrad bude přístupný od 9:00 do 16:00. Běžné komentované prohlídky hradu se v tento den nekonají. 

Zámek Kozel 

První ročník foodfestivalu Víno a jídlo na Kozlu v neděli 26. 5. slibuje nevšední gastronomické zážitky, které umocní genius loci loveckého zámku. V různých částech parku se gurmáni a milovníci dobrého vína mohou těšit na stánky s různorodým sortimentem vybraných delikates a prezentaci dvaceti tuzemských vinařství.  

„V zahradě jsou vymezeny piknikové zóny pro odpočinek i dětský koutek se skákacím hradem, dílničkami a malováním na obličej“, popisuje kastelán Jan Polívka. „V rámci food festivalu jsme zařadili i oblíbené komentované prohlídky zámeckého parku, ve kterých se zájemci dozvědí vše od historie až po jeho současnost a zároveň si prohlédnou významné stromy, dřeviny i rostliny“, říká kastelán Polívka. 

Vstupné na akci je zdarma. Zájemci si mohou za cenu 50 Kč zakoupit upomínkovou degustační sklenici s logem festivalu. Komentované prohlídky parku jsou zpoplatněny. 

Zámek Manětín  

Výstavu obrazů Radomíra Kletečky s motivy Karlových Varů, jejich nejbližšího okolí a lázeňských lesů, která je k vidění v galerii zámku Manětín až do konce května, vystřídá společná výstava herečky a výtvarnice Jany Krausové a kamenosochařů Jitky a Marcela Stoklasových. Výstava bude otevřena od 1. do 30. června v běžné otevírací době zámku, vernisáž se uskuteční 31. 5. od 17:00 19 a doprovodí ji vystoupení české bluesrockové kapely THE VILLAINS. 

Hrad Kašperk

Víkend plný buchet se koná tento víkend na hradě Kašperk. Pro návštěvníky organizátoři připravili bohatý program, těšit se můžou na ukázky výroby kachlů a cihel, v replice středověké pece se bude péct chléb, po celý víkend budou probíhat komentované prohlídky hradu a to i v německém a anglickém jazyce. 

Pro malé návštěvníky jsou připraveny dětské prohlídky a další aktivity na hradním nádvoří (házení kroužkem nebo podkovou, střelba z luku nebo kuše, středověké scriptorium nebo ražba mincí). 

Hlavním bodem sobotního programu bude příchod soumarské karavany na nádvoří. Členové soumarského spolku z bavorského města Grafenau předvedou, jak vypadala doprava a obchod ve středověku.

Nejenom na hradě Kašperk je tento víkend co k vidění. Ve městě Kašperské Hory se slavnostně otevírají dvě nové naučné stezky - Zlatá stezka a Zlatá cesta. Součástí slavností budou komentované procházky po stezkách s největšími odborníky v České republice - PhDr. František Kubů z Prachatického muzea a PhDr. Petr Zavřel z Jihočeského muzea v Českých Budějovicích. V sobotu v podvečerních hodinách proběhne přednáška obou odborníků o výše zmíněných stezkách na nádvoří hradu Kašperk.

Na neděli jsou připraveny další komentované procházky po naučných stezkách - tentokrát Stezka strážců hranic a Cestou zlatokopů. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 25.05.2019 08:00



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka