Drůbežáři z Klatov doporučují: kulinářská alchymie na sv. Valentýna

Den svatého Valentýna je dnem oslavy lásky. Dvojice si v tento den vyznávají lásku různými gesty nebo dárky. Ženy nejčastěji dostávají krásné kytice, čokolády, šperky či jiné tradiční symboly lásky. Ale jak potěšit muže?

Jarní servisní akce AUTO CB

Jak říkávaly už naše babičky, muže potěšíte hlavně něčím dobrým do žaludku. Vykouzlete úsměv partnerovi už jen tím, že mu připravíte chutnou snídani či svačinu do práce. A večer ho překvapte připravením luxusní romantické večeře. Jistě ocení snahu, pochutná si na výborném jídle a zároveň si užije vaši společnou chvíli. S tipy od Drůbežářského závodu Klatovy snadno a rychle ohromíte večeři, která dokáže zažehnout jiskru i po náročném dni.

Oddejte se kulinářské alchymii
Kuřecí maso od Drůbežářského závodu Klatovy je potřebným zdrojem bílkovin, vitamínů a minerálů, a proto se skvěle hodí pro přípravu lehkých jídel, která nasytí. Tento druh masa je všeobecně velmi oblíbený, především kvůli jemné neutrální chuti. Ta se lehce pojí s různými přísadami, které dodají pokrmu výraznější chuť. Pokud do připravovaného jídla přidáte i přírodní afrodiziaka, tak nejen, že zvýrazníte chuť jednotlivých surovin, ale můžete i navodit příjemnou večerní atmosféru pro vás i vaši společnost.

Vyzkoušejte například kuřecí maso se zázvorem nebo s chilli papričkou. Obě tyto ingredience umí rozproudit a aktivovat smysly, přinesou tělu velký příliv energie a prokrví celé tělo. Každá však snese jiné množství, proto musíte být při přípravě opatrní. Oblíbená bylina bazalka je zase výtečná na trávení a rovněž zlepšuje průtok krve. Výraznou surovinou a zároveň zdrojem vitaminů A a C je rukola, která je vhodná do salátů. Protizánětlivé vlastnosti a velkým afrodiziakem je koriandr, který rovněž zahřeje celý organismus.

Nezapomeňte na léty prověřené přísloví, že láska prochází žaludkem a vyzkoušejte jednoduché recepty Drůbežářského závodu Klatovy a nebraňte se ani vlastním experimentům.

1)Kuřecí špíz s marinádou z koriandru
Příprava: 30-45 minut
Počet porcí: 2
Ingredience:
2-4 kuřecí prsa Drůbežářského závodu Klatovy
1 limetku
Olivový olej
Med
Česnek
Sušené nebo čerstvé chilli
Koriandr
Sůl
Pepř

Postup:
Kuřecí maso je velmi náchylné na vysušení, proto ho naložte do marinády ideálně den předem.
1/ V míse si připravte marinádu z 8 lžic olivového oleje, vymačkané šťávy z limety a 2 lžic medu. Přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku, sušené chilli a ideálně i čerstvě pokrájené chilli papričky.
2/ Do marinády nakonec přisypte jednu velkou hrst drobně pokrájeného koriandr.  jedné velké hrsti drobně pokrájeného koriandru. Dochuťte solí a pepřem.
3/ Do připravené marinády naložte maso pokrájené na větší kostky.  
4/ Z naloženého masa připravte špíz a upečte v troubě nebo na kompaktním grilu.
Tip: Vhodnou přílohou mohou být pečené brambory s jednoduchým dipem. Zužitkujte ještě koriandr a přidejte ho do zakysané smetany, osolte, opepřete a zvýrazněte pár kapkami citrónové šťávy.

2) Rukolový salát s kuřecím masem a krutony
Příprava: 30 minut
Počet porcí: 2
Ingredience:
2 kuřecí prsa Drůbežářského závodu Klatovy
Mix salátů nebo ledový salát
Rukola
Cherry rajčata
Chilli paprička
Toustový chléb
Olivový olej
Med
Plnotučná hořčice
Sůl
Pepř
Grilovací koření

Postup:
1/ Začněte přípravou krutonů. Do rozpálené trouby vložte na plech s pečícím papírem na kostičky pokrájený toustový chléb, který zlehka zakápněte olivovým olejem a promíchejte.

2/ Zlehka osolte a opékejte. Až budou kostky pěkně zlaté a křupavé, máte hotovo. 
3/ Kuřecí prsa očistěte, rukou naklepejte, osolte, opepřete a přidejte grilovací koření.
4/ Na pánvi opečte z každé strany přibližně 3-4 minuty podle tloušťky masa a pak zabalte do alobalu a nechte odpočinout v teple. (Alobal vám zajistí šťavnatost masa)
5/ Do hlubokých talířů připravte salát s rukolou. Přidejte nakrájená cherry rajčata.
6/ V misce smíchejte asi 8 lžic olivového olej, 1 lžíci plnotučné hořčice a 1 lžíci medu. Osolte a opepřete. Případně přidejte najemno nakrájenou chilli papričku. Získáte tak jednoduchý ale výrazný dresink.
7/ Do připravených talířů se zeleninou pokrájejte na plátky odpočinuté kuřecí maso, zakápněte dresinkem a posypte opečenými krutony.

3) Čínské nudle s pečeným kuřetem
Příprava: 50 minut
Počet porcí: 2

Ingredience:
4 Kuřecí paličky Drůbežářského závodu Klatovy
400 g čínských nudlí
60 g zázvoru
2 cibule
1 Šalotka,
1 čerstvá paprika
Chilli paprička střední pálivosti
3 stroužky česneku
Med,
Sůl
Pepř
Sójová omáčka
Sezam

Postup:
Pro výraznější chuť kuřecího masa je vhodné ho nechat přes noc odležet v marinádě.
1/ Marinádu si připravíte z 8 lžic sezamového oleje, 2 stroužků prolisovaného česneku, 40 g nastrouhaného zázvoru, 1 lžíce medu, 2 lžic sójové omáčky, soli a pepře.

2/ Na dno ohnivzdorné mísy pokrájejte cibuli a na ni položte kuřecí paličky, které jste měli přes noc v marinádě
3/ Pečte asi 35 minut zakryté a hlídejte, aby se maso nepřipálilo, můžete případně podlít trochou vody.
4/ 10 minut před dopečením maso odkryjte a nechte ho získat zlatavou kůrčičku.  
5/ Mezitím si připravte čínské nudle dle návodu.
6/ Zbylý zázvor, česnek, papriku a chilli papričku pokrájejte na drobné nudličky a osmahněte v pánvi na rozpáleném sezamovém oleji.
7/ Přidejte asi 100 ml sójové omáčky a stejné množství vody.
8/ Poté si nadrobno nakrájejte šalotku a vhoďte do pánve k ostatním ingrediencím.
9/ Uvařené a scezené nudle přidejte do pánve a chvíli restujte, aby se všechny chutě propojily.
10/ Na talíř naservírujte nejprve nudle, na ně položte upečené maso a posypte sezamem. Můžete případně ještě dozdobit zbylou šalotkou.

Tip: Pro tento recept můžete místo kuřecích paliček využít i Kuřecí steak bez kůže mletý od Drůbežářského závodu Klatovy. Smíchejte v misce kuřecí mleté maso, koriandr, pár lžic sezamového oleje, šalotku, sůl a pepř. Z připravené směsi si zhotovte malé placičky či koule, které na pánvi ze všech stran opečte a přidejte k nudlím.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka