Dvě ulice v Malesicích se dočkají nového zelenějšího povrchu

Nový kombinovaný povrch, který má přispět k zadržování vody v krajině, dostanou ulice Kyjovská a Nad Zámkem v devátém plzeňském obvodě Malesice.

Cílená propagace v Plzni

Za stavbu, která zahrnuje i plochy pro přístřešek s kontejnery na tříděný odpad, zaplatí Správa veřejného statku města Plzně tři miliony korun. Stavební práce začaly v pátek 27. května a budou trvat měsíc.

Obyvatele v ulicích Kyjovská a Nad Zámkem v Malesicích se dočkají nového povrchu ve svých ulicích, kde byl dosud jen povrch provizorní. Vznikne zde zatím jen málo využívané řešení v kombinaci asfaltového povrchu s pásem zasakovací vegetační dlažby. „S nedostatkem srážek bojujeme v posledních letech stále více. Tam, kde to jde, se chceme svádění dešťových vod do kanalizace vyhnout. Řešení použité pro komunikace v Malesicích je jedním z malých příspěvků k zadržování vody v krajině,“ řekl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Tyto komunikace, které slouží téměř výhradně rezidentům, měly již od počátku pouze provizorní povrch. Nevyhovující živičný povrch s absencí odvodnění je nekomfortní hlavně v zimě a po dešti. Správa veřejného statku města Plzně na žádost městského obvodu také vybuduje plochu pro kontejnery na tříděný odpad. „V Malesicích teď budujeme šest nových míst na separovaný odpad. Jedno z nich vznikne právě v Kyjovské ulici. Na všech budou přístřešky, kolem dokola obložené modřínovým dřevem. Město nám na ně přispělo z Fondu životního prostředí,“ vysvětlil starosta Městského obvodu Plzeň 9-Malesice Aleš Tolar.

Ulice nově získá 1,5 metru široký asfaltový pás, vedle něhož bude 2 metry široký pás zasakovací vegetační dlažby s výplní ze štěrkodrti, který umožní odvádět dešťovou vodu z povrchu komunikace. „Toto řešení je levnější než budování kanalizace na dešťovou vodu. Již jsme si ho vyzkoušeli v lokalitě Na Výsluní,“ uvedl Radek Zeman z Úseku komunikací Správy veřejného statku města Plzně.

Stavba bude probíhat ve dvou etapách. V první etapě bude uzavřena ulice Nad Zámkem, v druhé etapě dojde k uzavření ulice Kyjovská a slepé části ulice Nad Zámkem. V každé etapě bude nutné parkovat vozidla mimo prostor stavby, přístup k nemovitostem pro obyvatele asi 30 rodinných domů však bude zajištěn.

Stavbu realizuje firma SILBA s.r.o a Správa veřejného statku města Plzně za ni zaplatí 2,966 milionu korun včetně DPH.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka