Evropský pohár ve sjezdu vyhrál na Špičáku Slovinec Berginc

Vítězem pátého závodu letošní šestidílné série iXS European Downhill Cupu (EDC) se na šumavském Špičáku stal Slovinec Luka Berginc.

Cílená propagace v Plzni

 Bez dvě stě padesáti metrů dvoukilometrovou trať Struggle s převýšením 320 metrů protkanou 11 skoky pokořil nejrychlejším časem 3:02,891 minuty.

Mezi 97 účastníky elitní kategorie mužů dojel druhý se ztrátou 1,503 vteřiny Slovák Adam Rojček a třetí Polák Slawomir Lukasik (- 1,645). Nejlepší Čech byl pátý Antonín Král (- 2,253 vteřiny). „Jelo se mi dobře, i když bez chyb to nebylo. Jsem tady už potřetí, ale pořád mám potíže v hořejší části trati, kde jsem opět na tomto mezičase nejvíc ztratil. Letos se soustředím hlavně na sérii světového poháru, kde pojedu v USA poslední závod a chystám se také do Kanady na mistrovství světa,“ uvedl bezprostředně po skončení závodu Antonín Král. Jinak loňský vítěz Stanislav Sehnal se vešel do první desítky (dnes 9.místo), Ondřej Štěpánek byl 12.

Elitní kategorii žen vyhrála Italka Alessia Missiaggiaová o 0,165 vteřiny před Švýcarkou Leou Rutzovou. Češka Jana Bártová byla třetí a na vítězku jí chybělo pouhých 0,744 vteřiny. „Udělala jsem spoustu chyb, ale celkově hodnotím svoji jízdu fajn. Oproti včerejší kvalifikaci se toho na trati moc nezměnilo, byla jen o trochu sušší a přibylo děr,“ okomentovala svůj výkon dlouholetá účastnice špičáckého závodu, který v minulosti i vyhrála, Jana Bártová. 

Startovní listina čítala včetně kvalifikace celkem téměř 190 bikerů a bikerek z 30 zemí světa včetně hodně vzdálených destinací – Austrálie, Indonésie a Jižní Afriky.  V superfinále elitní mužské kategorie (pozn.: jede ho nejlepších 30 z kvalifikace a prvních 10 průběžného pořadí světového žebříčku má účast zajištěnu automaticky, zbytek startovního pole pak jede jen malé finále) mělo Česko čtyřčlenné zastoupení (mimochodem - probojovali se do něj i oba dva na Špičáku poprvé startující Indonésané). Nejvýše figuroval po sobotě loňský vítěz Stanislav Sehnal na sedmé pozici, Ondřej Štěpánek byl v sobotu dvanáctý. Kvalifikaci před nedělním superfinále pak vyhrál Němec Erik Imrisch.

V kategorii Masters (ročník narození 1989 a starší) si dojel pro bronz Čech Ondřej Fiala (navíc 5. byl David Čonka a 6. Tomáš Brožík z Dobřan). Mezi 20 „veterány“ zvítězil Benjemin Herold z Německa před krajem Bennym Strasserem. Ještě o trochu lépe si v juniorech (U17) mezi 25 vrstevníky vedl Robin Novotný, který bral stříbro. Lepší byl pouze Ir Oisin O Callaghan, bronzový pak byl Nicolas Baechler (Švýcarsko). V mužské kategorii U19 bral zlato Slovinec Marko Niemiz, Čech Filip Dankanič byl šestý.  

Na odměnách se letos celkem vyplatilo téměř 6 000 eur. Na „prize money“ si vítězný muž přišel na 600 eur stejně jako první žena v pořadí. Záznam finálových jízd odvysílá včetně několika repríz ČT Sport.  

Závody sledovalo za parádního letního počasí na horách každý den soutěže (v sobotu i v neděle, jasno, cca 25 C) okolo 3000 diváků (pozn. ks: počty odvozujeme mj. z počtu pěších turistů přepravených lanovkou v kombinaci se součtem diváků pořadateli kolem trat, byl mezi nimi např. i Dominik Hašek).

Celá série iXS European Downhill Cupu následně vyvrcholí finálovým závodem 20. – 22. září v rakouském Brandnertalu. Pořadatelé ze Ski&Bike Špičák již potvrdili, že jsou domluveni už i na dalším ročníku série EDC, která se tady pojede ve stejném srpnovém termínu roku 2020.
 
Kompletní výsledky špičáckého závodu včetně časů najdete na: https://www.ixsdownhillcup.com    

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka