Festival Den architektury zamíří i do kraje

Moderní architektura i historické skvosty, budovy známé i stojící v pozadí pozornosti, ale i celé osady se stanou od 1. do 7. října cílem 10. ročníku festivalu Den architektury.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pestrý program, který nabízí přes 300 akcí ve více jak stovce měst a obcí v Čechách i na Slovensku zve na místa veřejnosti běžně nepřístupná nebo je představuje v nových souvislostech. „V letošním roce chceme poukázat na úlohu architektury i urbanismu ve společnosti, ať už se to týká životního prostředí a udržitelnosti rozvoje, funkčnosti veřejných staveb a prostorů nebo proměn jednotlivých lokalit jak po společenské stránce, tak z hlediska architektury,“ vysvětluje zakladatelka a ředitelka Dne architektury, architektka Marcela Steinbachová. Program připomíná i několik významných architektonických osobností minulosti i současnosti jako jsou Adolf Loos, Josef Gočár, Otakar Novotný, Jaroslav Fragner nebo Zdeněk Fránek.

Pestrý program Dne architektury v Plzni v režii spolku Pěstuj prostor se věnuje především zeleno-modré infrastruktuře a adaptaci města na změnu klimatu. Jeho součástí budou komentované procházky a prohlídky vedené architekty, přírodovědci a dalšími odborníky, přednáška zahraničních hostů, filmová projekce či workshop pro děti. Z Lochotínského parku se mohou zájemci vydat až na zelené střechy Fakultní nemocnice Plzeň s krajinářem Václavem Čubrem. Zeleni ve městě se bude věnovat i přednáška krajinářského architekta Martina Vysokého a geoekologa Michaela Richtera. Proč se atraktivní světová města stávají jen kulisami, kde už běžní lidé nemohou žít? To se dozvíme na projekci filmu Vylidněno, po které bude následovat debata.

Klatovy nabídnou třeba procházku po nedávno zrekonstruovaných Vrchlického sadech. 90. výročí úmrtí slavného tajanovského rodáka světícího biskupa pražského Jana Nepomuka Sedláka připomene přednáška historika Lukáše Kopeckého. Veřejnosti se otevře Masarykova základní škola od architekta Ladislava Skřivánka, která letos slaví 95 let od svého založení, i budova Okresního soudu od architekta Bedřicha Bendelmayera. Den architektury zamíří i do Plané, kde zve do bývalé šlikovské Mincovny z poloviny 15. století i na setkání s architekty, zástupci města a občany.

V programu Dne architektury lze vybírat ze zdarma přístupných exkurzí do běžně nepřístupných budov s názvem Hurá dovnitř!,  cyklovyjížděk, přednášek nebo workshopů, které probíhají pod vedením architektů, historiků a dalších odborníků na daná témata. Bohatou nabídku doplňují přednášky, diskuse nebo divadelní představení věnované architektuře. Den architektury nabízí i program pro děti a první český architektonický filmový festival Film a architektura, jenž letos po deváté přinese na plátna kin zejména zahraniční snímky, věnované architektuře a urbanismu. Kompletní program je k dispozici na www.denarchitektury.cz a www.filmarchitektura.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 27.09.2020 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka