Festival na ulici startuje, zahraje 130 kapel

Od pátku 20. do soboty 28. srpna opět zaplní centrum Plzně multižánrový Festival na ulici. Na šesti hudebních scénách se vystřídá přes 130 kapel, doprovodný program je zaměřen především na rodiny s dětmi.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pro návštěvníky bude opět připraven Market na ulici a letošní novinkou jsou Neziskovky na ulici. Vstup na festival je zdarma.

Letošní ročník Festivalu na ulici přinese větší počet hudebních scén, účinkujících, žánrů i speciálních projektů. Hudba bude znít na šesti scénách, na své si však mohou přijít i fandové jiných uměleckých žánrů.

„Festival na ulici jsme se vloni rozhodli vrátit Plzeňanům a okolo toho se točí výběr a všechny přípravy. Většina ze 130 kapel jsou ze západočeského regionu, jedno ze základních poslání festivalu je totiž dávat začínajícím skupinám šanci se ukázat“, říká Lukáš Krásný za pořadatelskou Agenturu Nashledanou, a dodává: „Stejně tak důležití jsou ale pro nás i návštěvníci: chceme, aby si na své přišel každý – dítě, jeho pubertální brácha, jejich táta i babička. A to ať už je to milovník hudby nebo obrazů.“

Proto se dle Lukáše Krásného pořadatelský tým zaměřil na to, aby se v programu objevilo maximum hudebních žánrů včetně dechovky a letos poprvé klasiky, a aby doprovodný program obsahoval akce pro nejmenší, výstavy, divadla nebo tanec.

Právě těm nejmenším je věnované každé festivalové odpoledne. Program pro děti bude vždy od 15,00 hod a nabídne každý den jinou pohádku. První tři odpoledne obsadí jeviště Proluky cestovatel Kompásek, ve středu se představí Kejklíř Hubert, své dny mají i klasické pohádky jako Kohoutek a slepička, Pohádky bratří Čapků, Červená Karkulka nebo Pejsek a kočička. Po loňském úspěchu proběhne na závěr festivalu U Branky opět vystoupení Culinka a Tancohrátky.

Těm, kteří se rádi programu účastní aktivně, je určen projekt Tanec na ulici. Pořadatelé opět v duchu rozmanitosti nabízí různé lektory, taneční školy a především žánry. Každodenní workshopy a tančírny v Proluce a Křižíkových sadech jsou průřezem od folkloru a lidovek přes latinsko-americké, africké a orientální tance, až po možnost si na vlastní kůži vyzkoušet, jak to chodí na konkurzu do muzikálové taneční company.

Plzeň je baštou české slam poetry (specifický styl básnickozpívaného přednesu) a proto nesmí na festivalu chybět ani letos. Ve středu 25.8. vystoupí U Branky například Nejhodnější Michal, Kňour, Švéd, Anaton Svahilec, Jeník, Sudet nebo Mikeš.

Prodejní trh zajímavých a originálních tvůrců pod názvem Market na ulici proběhne v úterý a ve středu 24. – 25.8. na náměstí Republiky od 10:00 do 18:00 a nabídne například šperky, originální chňapky, brašny a kožené zboží, ručně vyrobené svíčky, ale i gastro zboží jako víno nebo koření.

Letošní novinkou jsou Neziskovky na ulici – pořadatelé festivalu dali prostor neziskovým organizacím, které působí v Plzeňském kraji. V neděli a v pondělí 22. a 23.8. od 12:00 do 17:00 se tak budou moci návštěvníci festivalu seznámit s činností například těchto organizací: ADRA o.p.s., Občanská poradna Plzeň o.p.s., Sdružení Ty a Já z.s., Pomocné tlapky o.p.s., Ponton z.s., Sdružení pěstounských rodin z.s., Rozum a cit z.s., Fousky z.s.

Z programu

Na šesti hudebních scénách (náměstí Republiky, U Branky, Proluka, Zach´s Pub, Riversound stage a Anděl music bar) se představí jak nově vybrané kapely (např. Děda Mládek illegal Band, Znouzectnost, Starý psi, Omnion, Giňovci, Vintage?Wine, Elvis Maserati, Xavier?Baumaxa, KAMIL & Friends a mnoho dalších), tak i prověření interpreti (Simona Anděl nebo třeba The Dozen Street). Fanoušci Porty se mohou těšit na vystoupení vítězů tohoto nejstaršího hudebního open festivalu u nás. Nebudou chybět Cop, Slávek Janoušek, Strašlivá Podívaná, BlueGate nebo Vojta Kiďák Tomáško. Součástí doprovodného programu budou opět výstavy, divadla, Market na ulici a bohatý výběr aktivit pro rodiny s?dětmi.

Projekty:

- Koncert filmových melodií pod názvem Hollywood s Plzeňskou filharmonií 22.8.2021

- Tomáš Mouřenec & Friends 25.8.2021

- Vítězové Ceny odborné poroty soutěže Top RoofTop Talenty 2021 - scéna U Branky

- Večer se Slam Poetry 25.8.2021

- Taneční vínek na ulici 26.08.2021 U Branky

Doprovodný program:

- Market na ulici (24. a 25.08. od 10:00 do 18:00 na náměstí Republiky)

- Vernisáž děl UVU (20. 8.2021)

- Program pro rodiny s dětmi (každý den od 15:00 hod v Proluce a U Branky - kuličková dráha, pohádky pro nejmenší, Culinka a další)

- Tanec na ulici (20. – 27.8., Proluka a Křižíkovy sady)

- Výstava Užitá grafika Petra Vrobla a 30 let AVIKu (Po – Pá do 3.9.2021, v 1. patře plzeňské radnice.)

- Neziskovky na ulici (22. a 23.8, Proluka a Křižíkovy sady)

Festival na ulici je letní částí projektu Živá Plzeň. Více o Festivalu na ulici se dozvíte na www.festivalnaulici.cz. Vstup na akci je ZDARMA. Pořadatelé sledují současnou epidemiologickou situaci a připravují organizační řešení pro případná omezení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka