Finále Plzeň bude dál pořádat Film Servis

Filmový festival Finále Plzeň je posledních osm let organizován společností Film Servis Plzeň s.r.o., jejíž ředitelkou je Eva Veruňková Košařová. Nejen ona, ale řada dalších lidí z týmu, tak pečují o tradici, kterou nadále rozvíjí a vylepšují.

Cílená propagace v Plzni

Dobrou zprávou pro svět audiovize je, že jeden ze šesti největších filmových festivalů u nás, bude i nadále fungovat pod taktovkou zkušeného týmu Evy Veruňkové Košařové. Plzeň se tak následující čtyři roky každé září promění v centrum českého filmu. Rozhodlo tak Zastupitelstvo města Plzně 14. prosince 2023.

Zastupitelstvo města Plzně schválilo v rámci Čtyřletého dotačního programu v oblasti kultury na léta 2024-2027 na podporu projektu Filmový festival Plzeň poskytnutí neinvestiční dotace na podporu projektu Filmový festival Finále Plzeň. Z rozpočtu na něj uvolní tři miliony korun každý rok.

„Dotace bude poskytnuta na filmový festival, jenž prezentuje českou a slovenskou filmovou tvorbu včetně té dokumentární, finance podpoří také doprovodné akce určené pro širokou i odbornou veřejnost s možností soutěžních i nesoutěžních projektů a dalšího multižánrového programu. Tradice filmového festivalu v Plzni, která trvá již od roku 1968, jej řadí v současné době mezi nejvýznamnější kulturní akce v Plzni i Plzeňském kraji,“ řekla Eliška Bartáková, radní města Plzně pro oblast kultury a památkové péče.

Společnost Film Servis Plzeň s.r.o. je organizátorem Finále Plzeň od roku 2016. “Jsme velmi rádi, že odborná komise ocenila kvalitu našeho projektu a tím i naši práci za posledních osm let, kterou jsme na festivalu odvedli, ale také inovace a vize, které chceme přinášet v budoucnu. Ráda bych také poděkovala všem, kteří nám projevovali podporu a samozřejmě celému týmu, jenž Finále s obrovským nasazením každoročně připravuje.” uvedla Eva Veruňková Košařová, ředitelka Filmového festivalu Finále Plzeň a dodala: „Prestiž Finále Plzeň mezi filmovými fanoušky i profesionály se daří každoročně zvyšovat. Svědčí o tom nejen narůstající návštěvnost festivalu, ale i rozšiřující se seznam známých a renomovaných českých i zahraničních filmových profesionálů, kteří do Plzně na festival přijíždějí.“

Organizátoři se ve svých plánech zavázali i nadále se věnovat důsledné propagaci českého filmu, objevování nových tváří, zatraktivňování festivalu pro známé herecké i režisérské hvězdy a jejich propojování s návštěvníky festivalu.

Festival Finále Plzeň je nedílnou součástí kulturního a společenského života krajské metropole již řadu let.  Pro organizátory byla a bude i v budoucnu propagace města Plzně jako kulturní metropole jednou z priorit a díky spolupráci s Regionální filmovou kanceláří Plzeňského kraje se daří do města přilákat řadu nových návštěvníků a do kraje i řadu tuzemských a zahraničních filmových produkcí, které zde natáčejí své snímky.

Festival Finále Plzeň každoročně připravuje tým, který čítá více než 50 lidí. V loňském roce tým posílil o - filmovými profesionály respektovanou - Lenku Tyrpákovou, která více než devatenáct let působila v programovém oddělení Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Ta se stala novou uměleckou ředitelkou Finále Plzeň. S Evou Veruňkovou Košařovou tak společně tvoří tandem, který dokáže návštěvníkům festivalu zprostředkovat to nejlepší, co se ve světě audiovize za uplynulý rok událo – a to nejen u nás, ale i v zahraničí.

„Naší snahou už několik let je zpřístupnit Finále Plzeň a českou kinematografii také znevýhodněným skupinám. Jsme již několik let otevření pro vozíčkáře, v září letošního roku jsme poprvé realizovali projekce pro neslyšící. S Univerzitou třetího věku připravujeme speciální nabídku pro seniory, hodláme pracovat i s dětskými domovy,“ nastiňuje plány Veruňková Košařová.

Festivalem však aktivity společnosti Film Servis Plzeň s.r.o. nekončí. Již několik let organizuje letní filmové projekce na netradičních místech v Plzeňském kraji v rámci projektu Filmové hrady a zámky nebo Plzeňské filmové večery, vytvořila také charitativní projekt Filmoterapie, která přináší projekce pohádek pro děti ve Fakultní nemocnici v Plzni. Do budoucna se chce Finále Plzeň ještě více zaměřit na spolupráci se základními i středními školami a věnovat se audiovizuální výchově. Na Gymnáziu v Rokycanech je pod odborným dohledem festivalu zřízen studentský filmový klub, jedná se o pilotní projekt, o který však již projevují zájem další školské instituce.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka