Finále Plzeň už je za dveřmi. Od čtvrtku do úterý ožije Plzeň filmem

32. ročník filmového festivalu Finále Plzeň zahájí ve čtvrtek 11. dubna světová premiéra cestopisného dokumentu Cesta jako žádná ze sta.

Cílená propagace v Plzni

A právě tento snímek je jednou z již přidaných projekcí, protože byl pár dní po zahájení předprodeje vstupenek vyprodán. Stejně tak tomu bylo i u filmů Ženy v běhu a Toman.

„Zájem o festival mě moc těší, některé projekce byly vyprodány opravdu pár okamžiků po spuštění prodeje vstupenek a týden po zahájení předprodeje už přidáváme tři projekce. Ženy v běhu zařazujeme na pátek 12. dubna od 16:30 na Velký sál, dokument Cesta jako žádná ze sta se navíc promítne ve čtvrtek 11. dubna od 17:30 v Kinosále, ale tato projekce je už také vyprodaná. Film Toman uvedeme ještě v sobotu 13. dubna od 18:30 v Malém sále Měšťanské besedy,“ láká na festival Finále Plzeň jeho ředitelka Eva Veruňková Košařová.
Pár posledních volných míst je na promítání snímků Teroristka s bravurní Ivou Janžurovou v hlavní roli, na premiéru filmu Edmond, který se natáčel v plzeňském Divadle J. K. Tyla, či na Manželské etudy.
 
Tradičně se do Plzně chystá oslavit český film celá řada osobností filmového průmyslu. Zahájení se zúčastní oba protagonisté zahajovacího snímku Lukáš Socha a Tomáš Vaňourek, účast přislíbili i další členové tvůrčího týmu. V dalších dnech budou mít návštěvníci možnost potkat řadu herců a hereček – např. Antonii Formanovou, Ivanu Chýlkovou, Jaromíra Hanzlíka, Jiřího Mádla, Václava Neužila, Halku Třešňákovou, Eriku Stárkovou, Evu Josefíkovou, Bereniku Kohoutovou, Kateřinu Winterovou, Petru Nesvačilovou, Jiřího Ployhara, Jenovéfu Bokovou, Eriku Stárkovou, Annu Kameníkovou. Z dalších filmových profesionálů se na Finále Plzeň chystají např. bratři Michal a Šimon Cabanovi, Tomáš Baldýnský, Ondřej Trojan, Václav Marhoul či Hana Třeštíková. K projekci dokumentu Moje století přislíbil účast i jeden z protagonistů – 102letý  Eduard Marek. 

O Zlatého ledňáčka se letos utká 8 snímků v kategorii hraný či animovaný film, 9 v sekci dokumentů, v kategorii televizní a internetové seriálové tvorby 6 projektů a televizní a internetové filmové tvorby 5. V kategorii studentských snímků soutěží 7 projektů – 4 animované a 3 hrané. O udělení cen tradičně rozhodují mezinárodní poroty,“ vysvětluje Veruňková Košařová.

Kromě soutěžních snímků rozdělených do pěti kategorií bude na Finále Plzeň k vidění celkem 124 filmů v dalších deseti sekcích, z toho 12 premiér či předpremiér.
„Finále tradičně myslí i na rodiny s dětmi. Kromě dětských filmů jako je např. Pat a Mat zase v akci nebo Čertí brko, bude v prostorách Měšťanské besedy umístěn tradiční dětský koutek pro nejmenší návštěvníky,“ doplňuje ředitelka Veruňková Košařová.

Finále Plzeň však nejsou jen filmy. Je nabídkou také bohatého doprovodného programu. Vyhlášený hudební klub Anděl Music Bar bude 11. dubna od 21:00 hostit comeback kapely Khoiba, po deseti letech se na pódium vrátí zakládající dvojice Ema Brabcová a Filip Míšek. Jako support zahrají Čáry života. Následující den, 12. dubna, bude Anděl Music Bar patřit soulové zpěvačce Mirce Novak s uskupením Pilsen Connection. Na afterparty vystoupí Manaworld DJ’s. Zábava, ale také kapka poučení, čeká návštěvníky 3. ročníku akce Autismus na stojáka!, která se koná 15. dubna od 18:00 v plzeňské Papírně.
Příznivci Ester Geislerové a Josefiny Bakošové jsou zváni k osobnímu setkání 13. dubna od 17:00 do Měšťanské besedy na autorské čtení z jejich nejnovější knihy Terapie sdílením 2. Na stejném místě a ve stejný čas, jen o den později – 14. dubna, bude ze svých knih číst Radka Třeštíková, nejprodávanější česká autorka současnosti.
Lákadlem doprovodného programu jsou tradičně projekce silent kina ve ŠKODA JS zóně v Kopeckého sadech se vstupem zdarma. Pod širým nebem se budou promítat legendární snímky Pějme píseň dohola a Kouř.  Hořká komedie z pionýrského tábora Pějme píseň dohola  je na programu 11. dubna v 19:00. Kultovní “rytmikál totalitního věku” Tomáše Vorla následuje 12. dubna. Maraton nových výrazných seriálů České televize Most! a Zkáza Dejvického divadla diváky v Kopeckého sadech čeká od 13. do 16. dubna. Zajímavé zpestření přinese před filmy ve čtvrtek, pátek a sobotu DJka Jane Doe, k dispozici bude i připravený venkovní bar.
Volný vstup je také na party s DJ Sta v Café Regner, která vypukne 13. dubna ve 20:00 – afterparty DJ’s Hoffee & Mára. Už 12. dubna od 20:00 to Café Regner rozjede plzeňský DJ Diom se svým dlouholetým kolegou a kamarádem Myclickem. Festivalový hudební program 13. dubna od 21:00 ozdobí Soundtrack Movie Night v originálním kulturním prostoru MooVEMENT. Vinylová přehlídka toho nejlepšího, co zaznělo na stříbrném plátně, všechny zaručeně roztančí.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka