Firma z Rokycanska přišla o desetitisíce dolarů při platbách do zahraničí

Prostřednictvím e-mail komunikace pachatel změnil faktury i bankovní účet. Doporučení před zasíláním plateb.

Cílená propagace v Plzni

Na oddělení hospodářské kriminality přijali policisté oznámení o neoprávněném přístupu k počítačovému systému a podvodu. Neznámý pachatel narušil cestu elektronicky zasílané e-mail zprávy, která probíhala v rámci obchodní spolupráce firmy se společností v cizině.

Pachatel založil e-mail schránku, která byla téměř identická z předcházející komunikace, a tímto způsobem vstoupil do spojení obchodujících společností. V původně doručených zprávách  před doručením adresátovi pachatel změnil jejich obsah.

Koncem měsíce května a počátkem měsíce června letošního roku pachatel odeslal poškozené společnosti fakturu za materiál s bankovním spojením vedeným v zahraničí. Poškozená firma, která má sídlo na Rokycansku, zaslala ve dvou platbách bankovním převodem celkem 47 538 USD.

Policie ve věci zahájila úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací.


DOPORUČENÍ POLICIE:

Upozorňujeme zástupce společností, aby nezasílali neznámým osobám nebo firmám - bez potvrzení a ověření - finanční prostředky!
Prověřte si osobu nebo společnost.
Pachatelé používají nepravdivá jména, neexistující telefonní čísla nebo i údaje osob, které netuší, že jejich osobní údaje někdo zneužívá.
Komunikace s podvodníky probíhá jen formou e-mailu.
Podvodníci jsou schopni si vymyslet různé legendy, aby od různých občanů, institucí i společností, získali peníze pro svoji potřebu.

Pokud jsou uvedené účty vedeny v zahraničí – před odesláním požadované finanční částky - buďte obezřetní!!!


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 17.07.2021 07:03



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka