Graffiti ano, ale legálně. V Klubech Diakonie Západ mají jasno

Za chotěšovským kulturním domem na tzv. „Dupárně“ proběhl workshop pod taktovkou Klubu Magnet pro děti a mládež na téma legální sprejování.

Cílená propagace v Plzni

Pracovníci Klubu Magnet vyslyšeli klienty, kteří dlouho mluvili o tom, že by si rádi sprejování vyzkoušeli. Bohužel v Chotěšově k tomuto účelu není možnost, aniž by nevznikla újma na cizím majetku. Pracovníci tedy přivezli do Chotěšova desky, plachty a spreje a vytvořili společně s klienty zábavné odpoledne, které hýřilo kreativními nápady.

V rámci programu probíhala debata týkající se rozdílu mezi legálním a nelegálním sprejováním. Diskutovalo se o tom, kde se dá beztrestně sprejovat na zeď a na pořad přišly i ukázky možných „legálů“, které mají ve svém okolí. Pracovníci klubu se s klienty bavili o tom, jak sprejovat bezpečně, co si vzít na sebe a jaké používat ochranné pomůcky. Dalším tématem bylo naopak sprejování nelegální. "Nejprve mluvily samy děti o tom, jak nelegální sprejování vnímají, jestli si nějakých graffiti ve svém okolí všimly a co si o tom myslí. V závěru jsme probrali i možný postih za sprejování na cizím majetku a vysvětlení významu slova vandalismus," říká Tomáš Benda z Diakonie Západ.

Děti a mladí lidé z Chotěšova se sami podíleli na přípravě programu, pomáhali s vyvěšením plachet a zakrýt folií místa, která se neměla posprejovat. Dále už záleželo pouze na nich, jak se tvorby graffiti zhostí. "Někteří z nich vyrobili šablony z papírů, ti odvážnější sprejovali přímo od ruky. Vznikla spousta hezkých obrázků a všichni přítomní si program moc užili. Do budoucna by Klub Magnet rád společně s klienty vytvořil v Chotěšově, nebo okolí vlastní „legál“, kam by mladí lidé mohli chodit bezpečně sprejovat. Akce nebyla určena jen dětem a tak se také přišli podívat rodinní příslušníci, kteří si nadšeně výtvory svých ratolestí fotili," dodává Benda.

Klub Magnet zřizovaný Diakonií Západ, je podporován Nadací rozvoje občanské společnosti z prostředků The Velux Foundations.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka