iXS European Downhill Cup na Špičáku vyhrál Botteram

Vítězem iXS European Downhill Cupu (EDC) na šumavském Špičáku se stal Nizozemec Botteram. V ženách vyhrála Bulharka Janková.

Cílená propagace v Plzni

V elitních kategoriích se Češi neprosadili (muži) nebo nejely (ženy). Výborného umístění dosáhli z Čechů v kategorii U19 třetí David Cvinger a čtvrtý Robin Novotný

Špičák, Železná Ruda, 22.8.2021. Vítězem čtvrtého a letos posledního závodu série iXS European Downhill Cupu (EDC) se na šumavském Špičáku po roční odmlce, kdy se kvůli pandemii závod nekonal, stal Nizozemec Tristan Botteram. Bez dvě stě padesáti metrů dvoukilometrovou trať Struggle s převýšením 320 metrů protkanou 11 skoky pokořil nejrychlejším časem 3:04,847 minuty.

V neuvěřitelně vyrovnaném superfinále dojel mezi celkově 78 účastníky elitní kategorie mužů druhý (stejně jako předloni) se ztrátou pouhých 0,012 vteřin Slovák Adam Rojček a třetí Američan Austin Dooley (- 0,015). Ještě čtvrtý Johannes Fischbach ztratil na vítěze jen 0,021 vteřiny!. „Trať byla dnes velmi těžká. Hlavně v horní pasáži, kde po dešti omokl prach na kamene jenom velmi málo a hrozně to klouzalo. Měl jsem ji proto o dost pomalejší a musel pak hodně zrychlit ve spodní pasáži. Stálo mě to hodně sil, ale jsem s výsledkem před mistrovstvím světa v příštím týdnu velmi spokojený,“ uvedl bezprostředně po skončení závodu vítězný Tristan Botteram.

Elitní kategorii žen, bez české účasti, vyhrála mezi dvanácti účastnicemi Isabela Janková (Bulharsko) v čase 3:41 minuty, o 8,1 vteřina před Justine Welzelovou (Německo) a o 11,1 vteřina před třetí Marlenou Neisslovou (Rakousko). 

Startovní listina čítala včetně sobotní kvalifikace celkem téměř 154 bikerů a bikerek z 21 zemí světa.  V superfinále elitní mužské kategorie (pozn.: jede ho nejlepších 30 z kvalifikace a prvních 10 průběžného pořadí světového žebříčku má účast zajištěnu automaticky, zbytek startovního pole pak jede jen malé finále) nemělo Česko letos žádné zastoupení. Jan Čepelák na Špičák nakonec nedorazil a Antonín Král se zranil při tréninku, takže nenastoupil už ani do sobotní klasifikace. V malém finále elite můžů obsadil jediný Čech v této kategori Petr Janeček (Ofbike Scott Team) 21. místo (celkově tedy 51.)
   
Výborného umístění dosáhli v kategorii U19 Češi David Cvinger (ORE MTB RACING TEAM) – třetí místo a Robin Novotný (Banshee Racing Brigade) – čtvrtý. V U17 a U19 dívek startovaly pouze dvě Češky. Amálie Krejčí (Ofbike Scott Team, U19) dojela do cíle i se zraněným ramenem z pátečního tréninku, a v U17 pak české barvy reprezentovala Sabina Kosárková (Kellys Factory Team).V kategorii Masters (ročník narození 1991 a starší) dojel šestý Čech Vladimír Picek (SCOTT OFBIKE TEAM) a hned za ním Petr Novotný (Phkovo.cz). „Mastry“ ovládl Švýcar Billy Caroli.

Špičácký závod představuje v tuzemsku nejprestižnější přehlídku evropského i světového downhillu. Na odměnách se dnes vyplatilo přes 5 000 eur. Na „prize money“ dosáhlo 8 nejlepších v obou elitních kategoriích (vítězný muž i žena získali každý 600 eur). V ostatních kategoriích se pak odměna vyplácela 3 nejlepším.  

Závody sledovalo každý den soutěže okolo 1 000 diváků.

Celá série iXS European Downhill Cupu letos vyvrcholila právě na Špičáku. Celkovými lídry se v elitních kategoriích letošního ročníku stali oba vítězové ze Špičáku - v mužích Botteram (vyjel si jej až tady), a v ženách Janková.
 
Kompletní výsledky špičáckého závodu včetně časů najdete na: https://www.ixsdownhillcup.com

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka