Jak investovat do akcií? Základní informace, které by měl znát opravdu každý

O penězích se říká, že by neměly zahálet.

Cílená propagace v Plzni

Vůbec nejlepší jsou peníze, které dělají další peníze. Ale jak takového stavu docílit? Cesta k velkému jmění (a snad ještě častěji k velkému zklamání) vede přes investice. Termín „investovat“ je v poslední době značně zprofanovaný a obvykle se uvádí v souvislosti s kryptoměnami. O těch se však můžete dočíst jinde, v tomto článku se společně podíváme na jinou sortu investic – na „staré dobré“ akcie.

Každý rozumný investor své portolio diverzifikuje. A základem každého investičního portfolia jsou právě akcie. Ne snad, že by o ně nebyl zájem, nicméně v minulých letech byly ve stínu zábavnějších kryptoměn – díky pandemii koronaviru se ovšem opět dostaly do centra pozornosti. O investování do akcií projevila zájem především mladší generace, která je na burzách jako doma.

Do investování se během lockdownu masově vrhli i Němci, kteří jsou proslulí konzervativním přístupem. Podle Německého institutu pro akcie (DAI) se v roce 2020 angažovalo na burze 12,4 milionu lidí, což je 17,5 % obyvatelstva ve věku od 14 let.

Chystáte-li se v nejbližší době naskočit do dobře rozjetého vlaku, ujistěte se, že jste obeznámeni se všemi riziky akciových investic. Zatímco na jedné misce vah najdete vysoký výnos a likviditu, na druhé je nenávratná ztráta kapitálu. Proto do akcií vkládejte pouze finanční prostředky, bez nichž se v případě ztráty obejdete.

Pokud jste si dobře spočítali, že váš rozpočet investování do cenných papíru umožňuje, seznamte se s tím, jak akcie fungují a jaké existují investiční strategie. Odpověď na otázku, jak koupit akcie, vám nabídne například RoboMarkets.cz (jeden z nejlépe hodnocených brokerů).

Co jsou to akcie?

Akcie jsou cenné papíry, které slouží jako doklad o majetkovém podílu akciové společnosti. Jejich vlastníci mají určitá práva a povinnosti. Především jsou to právo na podíl na zisku, který valná hromada schválila k rozdělení mezi akcionáře a právo se valné hromady účastnit a hlasovat na ni. Za závazky společnosti akcionáři neručí.

Z hlediska povahy se akcie dělí do několika skupin – akcie na majitele, jejichž převod není nutné jednotlivým akciovým společnostem hlásit a akcie na jméno, které jsou registrované.

Trh kolísá? Neunáhlujte se!

Do akcií může investovat každý, kdo se zvládne registrovat u brokerské společnosti nebo burzovního makléře. Nákup a prodej cenných papíru přes internet je v principu jednoduchý a proces zpřístupňuje široké veřejnosti.

Začínající (a nezkušený) investor by si měl být vědom toho, že trh kolísá a příliš unáhlené reakce (předčasné stažení prostředků) se většinou nevyplácí. Naopak je vhodné postupovat racionálně – a podle předem připraveného plánu. Proto si ještě před plánovanou investicí ujasněte, jak budete reagovat na pokles hodnoty. Zároveň počítejte s tím, že obchodování obvykle probíhá v cizích měnách. Budete muset kalkulovat s proměnlivými směnnými kurzy, a s tím souvisejícím měnovým rizikem.

Pro méně zkušené investory a investory, kteří nemohou věnovat dostatek času bedlivému sledování trhu, jsou bezpečnější podílové fondy a renomovaní brokeři.

Jakou zvolit investiční strategii?

Investor může vložit prostředky do akcií, u nichž očekává pravidelné vyplácení dividend (tzv. výnosová strategie), případně do podhodnocených akcií, které mají dostatečný potenciál na výrazný nárůst hodnoty (růstová strategie).

Další možností je aktivní investování, kdy investor přelévá finanční prostředky i několikrát za rok. Tato strategie přináší ovoce dobře informovaným investorům.

A konečně trading – rychlé spekulativní nakupování cenných papírů při malých změnách hodnoty. Výnosy mohou být vysoké (řádově v desítkách až stovkách procent), ale míra rizika ztráty vkladu je ze všech strategií zdaleka nejvyšší.  

Image by mohamed Hassan from Pixabay

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka