Jeden svět představuje filmy, které naprší (a uschnou) v Sušici

Klimatická změna a její dopady na lokální krajinu, ekologie, příroda.

Cílená propagace v Plzni

To jsou témata, která se rozhodl akcentovat letošní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět pod heslem „Až naprší a uschne“. Třetí ročník v Sušici se ale dotkne i problematiky zdravotnictví, poruch příjmu potravy či zákulisí jedné kapely z Jedličkova ústavu. Festival zde proběhne od 31. března do 3. dubna 2020, Předprodej vstupenek byl již zahájen!

Všechna projekční místa jsou letos bezbariérová, aby byla dostupná co nejvíce divákům, protože právo na kulturu považujeme za základní lidské právo. Všichni diváci tak mohou bez obav z přístupnosti dorazit do kina Sušice (Příkopy 178), Komunitního centra „Káčko“ (Klostermannova 1330) nebo do Sálu Církve bratrské (Studentská 506).

V úterý zahájí celý festival v Komunitním centru „Káčko“ poetickým snímkem Mám to v krvi, který sleduje svérázného a tvrdohlavého chlapce, který hledá vlastní identitu mezi kulturou domorodých Australanů, z níž pochází, a většinovou australskou společností, v jejímž systému vyrůstá. Na následnou debatu přijal pozvání Ondřej Smeykal, sušický rodák a profesionální hráč na didgeridoo. „Na zahájení nebude chybět ani raut, který nám letos přichystají kluci z místní ZŠ speciální a Praktické školy DČCE Merklín, kterým bychom tímto chtěli moc poděkovat,“ doplňuje Sarah Huikari, hlavní koordinátorka Jednoho světa Sušice.

Druhý festivalový den stráví návštěvníci v Sále Církve bratrské, kde bude od 17 hodin promítnut norský snímek Autoportrét. Ten přiblíží boj osmadvacetileté dívky s anorexií, ale i její vášeň pro portrétní fotografii, která jí přináší radost ze života. Diskutovat na téma poruch příjmu potravy přijede Simona Vroblová Váchalová, lektorka primárně preventivních programů se zaměřením na nezdravé stravovací návyky a poruchy příjmu potravy. Od 20 hodin diváky čeká portrét musherky Jany, která se vydává se psím spřežením na nejdelší závod v Evropě Finnmarkslopet. Ten představí film Lindy Kallistové Jablonské Psí láska. Doprovodný program k filmu je zatím pro diváky jako malé tajemství.

Čtvrteční program opanuje novinka, která se skrývá pod záhadným označením VR 360°. Galerie SIRKUS nad kinem se promění od 17:00 do 18:30 ve VR zónu. Diváci budou moci s pomocí speciálních brýlí vstoupit do krátkých filmů virtuální reality ve formátu 360°. Všechny dokumenty v rámci virtuální reality budou zaměřené na ekologii.

Od 19 hodin diváky v sušickém kině čeká tentýž večer film Půlnoční rodina z kategorie Diagnóza, který nabízí dokumenty o zdraví a zdravotnictví. Ten poukazuje na zoufalý nedostatek státních sanitek v Mexico City a soukromníky, kteří se na vlastní pěst starají o ambulantní převoz pacientů v nouzi. Po dokumentu návštěvníci přivítají přivítáme Slávka Krále, sušického rodáka, dobrodruha a cestovale. Beseda s ním bude tlumočena do českého znakového jazyka.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 02.03.2020 17:08



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka