Ježíšek v Plzni dostane na Štědrý den nového velblouda

Kde? No přece v kostele U Ježíška v Plzni. V tomto barokním skvostu jsou jesličky, tedy Lábkův pošumavský betlém, k vidění po celý rok. „Když už jsme kostel U Ježíška, tak ať tu máme betlém celý rok,“ říká kostelník Pavel Kozák.

Jarní servisní akce AUTO CB

   Od roku 2012 se koná vždy na Štědrý den oblíbená akce „Na Ježíška U Ježíška“. Zájemci si přicházejí do kostela pro betlémské světlo, v kostele i před ním se hrají koledy, přicházejí si zahrát muzikanti pro radost, setkávají se zde přátelé i celé rodiny. „Je to radost, vidět, že se sem lidé vracejí a patří to už k jejich vánoční tradici,“ říká Alena Kozáková, která se spolu s manželem stará o kulturní dění v kostele. „Na Štědrý den je okolo betléma vždy živo. Někdy se dětí ptám, jestli najdou velblouda. Napovídám, že je tam a není tam,“ směje se. Velbloudář totiž v betlémě je, ale na konci provázku ve stáji, kam není vidět, nic není. Od 24. prosince 2023 už to bude jinak.

      „Na jednom z koncertů Filipa Grubera, flétnisty ze ZUŠ Plzeň, Chválenická, jsme si s jeho rodiči povídali o kostele, o betlému a vyprávěli jsme jim o velbloudovi, který je a není,“ říká Alena Kozáková.

     „Já jsem si v tu ránu uvědomil,“ řekl Josef Gruber, „že mám kolegu Martina Škoulu, který je mimo jiné výborným řezbářem a s nějakými těmi betlémářskými velbloudy má zkušenosti.“ „A my uhradíme náklady a budeme tak donátory,“ doplnila Ilona Gruberová. „Ano, podobně jako Medicejští ve Florencii,“ uzavřel diskusi Josef.

     Velbloud z dílny Ing. Martina Škouly bude slavnostně vnesen do kostela a do betléma na Štědrý den v 10:00. Potom se až do 13:00 budou střídat hudebníci, básníci, spisovatelé … v 11:45 si návštěvníci zazpívají koledy za varhanního doprovodu Jana Esterleho a ve 12:00 tradičně zahraje BAND Fr. Kubaně mladšího před kostelem. Vánoční melodie tohoto dechového tělesa patří už neodmyslitelně k atmosféře Štědrého dne U Ježíška.

     „Velbloud je neskutečně roztomilý a to jsem ho viděla jen na fotografii,“ říká Alena Kozáková. „Bude určitě miláčkem návštěvníků.“ A když už se vše ponese na hrbu velblouda, tak si návštěvníci budou moci zakoupit plzeňského velblouda Bohouše, krásnou brož, která může být ještě vánočním dárkem Výtěžek z prodeje bude poukázán na konto spolku ProCit, který se zaměřuje na práci s dětmi s poruchami autistického spektra.

     Ve 14:00 se pak uskuteční bohoslužba, ve 22:00 zve kostel na Českou mši vánoční J. J. Ryby, tradičně pod taktovkou Věry Müllerové a chybět nebude ani půlnoční bohoslužba.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 23.12.2023 10:54



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka