K čemu je dobré pojištění odpovědnosti? Může vás zachránit před fatálními finančními problémy

Člověk nemá zodpovědnost jen za sebe, ale tak za své nejbližší i zvířata. Z legislativního hlediska je to naprosto jasné a takříkajíc není co řešit. A právě proto lze pojištění odpovědnosti zařadit mezi nejdůležitější pojistné produkty, protože chrání pojištěnce před odpovědností za škody, ke kterým může dojít doslova na každém kroku.

Jarní servisní akce AUTO CB

Pojištění odpovědnosti, lidově pojistka „na blbost“ moc nestojí. Pojistné se obvykle pohybuje v řádu několika set korun, nejvýše několika tisíc za rok. Zdá se vám to příliš, protože se vám žádné nehody neději? Raději to zaklepejte na dřevo a doufejte, že to tak i zůstane. Ale i tak se raději pojistěte, protože náhrada škody se může vyšplhat až do milionů. Třeba když váš domácí mazlíček způsobí hromadnou autonehodu.

Výše odpovědnosti v běžném životě a v práci

Když někomu způsobíte škodu na majetku či zdraví, je logické, že se na vás poškozený bude domáhat adekvátní náhrady. Pokud se jedná o škodu v běžném životě, odpovědnost je neomezená. Jinými slovy – zaplatíte právě takovou částku, na jakou bude soudním znalcem vyčíslena škoda.

V pracovním prostředí to chodí trochu jinak. Za škodu způsobenou zaměstnavateli je zaměstnanec odpovědný ve výši do 4,5násobku své hrubé mzdy. Výjimkami jsou škody, ke kterým dojde na základě dohody o odpovědnosti za svěřené hodnoty/ztrátu svěřených věcí atd., v takových případech je odpovědnost také neomezená. Stejné pravidlo platí také pro škody způsobené úmyslně, pod vlivem alkoholu nebo omamných látek – před náhradou vás nezachrání ani kvalitní pojištění odpovědnosti zaměstnance, neboť na takové pojistné události se ochrana nevztahuje.

Obě varianty (tj. pro občany i zaměstnance) pojištění najdete v nabídce ERGO pojišťovny.

Fotogalerie
Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka