Klášter Plasy otevře Hodinovou věž, lákají i další památky

Vybrané plzeňské památky ve správě Národního památkového ústavu se i letos připojí ke Dnům evropského dědictví (European Heritage Days).

Cílená propagace v Plzni

Pro zájemce budou během dvou zářijových víkendů (10. a 11. 9 a 17. a 18. 9.) připraveny speciální prohlídky a otevřeny prostory, které jsou veřejnosti běžně nepřístupné.

Na selském dvoře U Matoušů v Plzni-Bolevci se do akce zapojí hned o víkendu 10. a 11. 9., na který připravili mimořádné prohlídky s panem správcem. „Jedná se o prodloužené a obohacené prohlídky, kdy projdeme celý areál včetně všech objektů, jež na selském dvoře U Matoušů máme. Během prohlídky více pronikneme do tajů hospodářství na Plzeňsku, dozvíte se například, kde ležela pole, která patřila ke statku, krátce nakoukneme z brány i na náves. Mladší návštěvníci si během prohlídky mohou vyzkoušet třeba mlátit obilí nebo postavit ze snopů panáka“, láká správce Martin Kolovský. Prohlídka trvá zhruba 90 minut a začíná vždy v daný den od 13:30.

Spolu s Martinem Kolovským se můžete v neděli 11. 9. vydat i na komentovanou prohlídku po Bolevecké návsi. Dozvíte se, kam se chodilo na návsi na pivo, jak vypadala vesnice ve středověku nebo proč má každý statek své vlastní jméno. Prohlídka se uskuteční od 10:00.

V klášteře Plasy bude o víkendu 10. a 11. 9. mimořádně zpřístupněna Hodinová věž. Návštěvníci mají jedinečnou příležitost prohlédnout si budovu barokní sýpky s vloženou raně gotickou patrovou kaplí, nad níž se do výšky 47 metrů tyčí věž. Ta urývá monumentální hodinový stroj z roku 1686, který se dosud denně natahuje ručně. Prohlídky v oba dny začínají v 11:30.

U příležitosti Dnů evropského dědictví se uskuteční i prohlídky vodního systému, které zacílí na fungování vodního, větracího a tepelného systému budovy konventu. „Dozvíte se zde informace o základech budovy, která je postavená na vodě. Prohlédnete si dvě vodní zrcadla, vzdušníkové chodby a klášterní separace“, upřesňuje Monika Tuková ze správy kláštera. Prohlídky vyrážejí v 10:00 a 14:30.

O týden později, v sobotu 17. 9., se můžete těšit na tematické prohlídky s historikem Martinem Ebelem, který vám ukáže krásu a funkčnost dřevěných podlah plaského kláštera z 18. a 19. století.  „Během prohlídky vám představí několik typů podlah ve vybraných místech konventu a také prelatury, která bude při této příležitosti mimořádně zpřístupněna v době probíhající stavební obnovy“, říká Monika Tuková.

V zámeckém parku v Horšovském Týně se v sobotu 10. 9. můžete vydat na příjemnou a nenáročnou stezku Královskou roklí, kterou oživí hrané scénky z návštěvy Vilemíny Zaháňské a Klemense Metternicha u Ferdinanda Trauttmansdorffa. Uvidíte tu také sokolnické ukázky nebo se můžete projet kočárem v  okolí zámeckého rybníka. Začátky procházek jsou v 13:00, 15:00 a 17:00.

Do interiérů zámku Horšovský Týn se můžete podívat o týden později, v sobotu 17. 9. Oblíbené večerní prohlídky s panem kastelánem Janem Rosendorfským z cyklu „Jak se co dělá“ se tentokrát zaměří na téma výzdoby a rekonstrukce raně gotické hradní kaple. Ta pochází ze 13. století a díky unikátní žebrové klenbě a nástěnným malbám patří mezi perly rané české gotiky. Prohlídky začínají v 18:00 a 20:00.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka