Kompresor by neměl chybět v žádné dílně

Kompresor je ten druh vybavení dílny nebo garáže, který má velmi široké spektrum využití. Nalézt jej můžeme při vlastní práci v dílně, ale také v domácnosti obecně. Pro laika ale nemusí být vždy snadné vybrat takový kompresor, který bude nejlépe odpovídat jejich potřebám a požadavkům. Jaké kompresory jsou na trhu dostupné?

Cílená propagace v Plzni

Kompresor se vzdušníkem nebo ne?

Pro využití doma nebo v malé soukromé garáži se nehodí šroubový kompresor, ten má sice své velké výhody (tichý a bezrázový chod i vyšší výkon), je ale určen spíše pro velké provozy. Běžní uživatelé budou vybírat spíše z kompresorů pístových. Jeden z hlavních parametrů při výběru kompresorů je přítomnost nebo naopak nepřítomnost tzv. vzdušníku.

Kompresory
se vzdušníkem jsou sice o něco větší než ty bez něj, na druhou stranu disponují větším výkonem. Vzdušník je vlastně zásobník, ze kterého je odebírán vzduch potřebný pro provoz konkrétního připojeného zařízení. Pokud plánujete používat kompresor pro připojení ke stříkacím pistolím, pneumatickým nářadím apod., rozhodně volte kompresor se vzdušníkem. Minimální výkon kompresoru by měl přitom být alespoň 100 l/min.

Pístové kompresory
bez vzdušníku jsou naopak volbou, která je vhodná spíše pro nafukování míčů, dětských hraček apod. Jejich výhodou jsou určitě malé rozměry a také fakt, že je lze často připojit i k 12V zásuvce přítomné v autech. Lze jej tedy použít i na cestách.

Kompresor s olejem nebo bez?

Dalším parametrem důležitým pro výběr kompresoru je potom to, zda se jedná o kompresor olejový nebo bezolejový. Jak lze již na první pohled odhadnout, bezolejové kompresory jsou prakticky bezúdržbové. To je ale na druhou stranu vykoupeno větším zahříváním a tím i kratší životností. Jsou proto vhodné spíše pro občasné použití.

Olejové kompresory mají naproti tomu hladší chod i vysokou účinnost a delší životnost. Je však třeba pravidelně měnit olej a v neposlední řadě mají omezení pro použití v potravinářství (resp. nelze je v takových případech používat).

Zdroj obrázku: Claudio Divizia / Shutterstock.com

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka