Kraj dostal od státu 30 milionů za rekonstrukci Semlerova bytu

Ministerstvo pro místní rozvoj poukázalo na účet Plzeňského kraje koncem měsíce dubna platbu ve výši 30,1 mil. korun.

Jarní servisní akce AUTO CB

"Jde o finance na projekt ‚Adolf Loos a Plzeň/Byt rodiny Oskara Semlera‘, který je realizován Západočeskou galerií Plzeň (ZČG) a jenž Plzeňský kraj předfinancoval ze svého rozpočtu prostřednictvím návratné finanční výpomoci. Kraji se tak již vrací peníze, jimiž tento projekt předfinancoval,“ informoval po jednání Rady PK náměstek hejtmana pro oblast ekonomiky, investic a majetku Roman Zarzycký.

Celkové náklady projektu, tj. oprava domu, rekonstrukce a restaurování interiéru bytu rodiny Oskara Semlera v Plzni na Klatovské třídě, kterou Plzeňský kraj  předfinancoval, činily 35,2 milionu korun. Z toho dotace EU z programu IROP je 28,4 mil. korun, dotace ze státního rozpočtu 31,6 milionu korun a podíl krajského rozpočtu Plzeňského kraje 5,1 mil. korun.

Dům rodiny Oskara a Jany Semlerových v Plzni s interiérem jejich bytu patří k předním památkám moderní architektury ve střední Evropě. Byt nemá klasická podlaží – jednotlivé prostory různých výšek se v šesti úrovních soustřeďují kolem centrální obytné haly (tzv. Raumplan) – a představuje tak určité završení činnosti Adolfa Loose (1870–1933) v Plzni. Jeho tvorba s městem souvisela už od doby před rokem 1910 a znovu tady architekt působil po roce 1927.

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka