Kraj má nejvíc naočkovaných lékařů

Na svém pátečním jednání krajský krizový štáb zhodnotil uplynulé období, kdy během března Plzeňský kraj patřil k nejvíce zasaženým nákazou covid-19.

Jarní servisní akce AUTO CB

Vzhledem k dále klesajícímu počtu nově nakažených se nemocnice vrací k běžnému provozu a jednání Krizového štábu Plzeňského kraje se omezí na setkání jednou měsíčně, pokud nedojde ke zhoršení epidemické situace.

Epidemická situace v Plzeňském kraji i nadále vykazuje podle ředitele KHS Plzeň Michala Bartoše klesající trend v počtu nově nemocných. Za poslední týden nedosahuje incidence hranice 350 nově diagnostikovaných nemocných covid-19. V počtu zachycených pozitivních vzorků je Plzeňský kraj se svými zhruba 7 % v celorepublikovém průměru. Řadí se mezi nejbezpečnější kraje v ČR.

Situace v nemocnicích

S ohledem na klesající trend v počtu pacientů hospitalizovaných s covid-19 ve zdravotnických zařízeních oblasti Plzeňského kraje přistupují podle krajského koordinátora lůžkové péče prof. Jana Beneše nemocnice postupně k redukci lůžkové kapacity pro tyto pacienty tak, aby byl maximální možný normální provoz ve zdravotnických zařízeních. Během tohoto týdne jsou proto pacienti ze spádových oblastí nemocnice PRIVAMED, Mulačova nemocnice a Rokycanská nemocnice centralizováni do FN Plzeň, pacienti ze spádových oblastí Stod (vč. Tachovska) a Klatovy centralizováni do Domažlické nemocnice. Vzhledem ke geografické poloze Sušické nemocnice a přetrvávajícímu vyššímu lokálnímu počtu pacientů je zatím oddělení pro covidové pacienty v Sušické nemocnici zachováno. Pacienti vyžadující intenzivní péči jsou od počátku května centralizováni do FN Plzeň. V průběhu následujících týdnů, pokud bude pozitivní trend v počtu onemocnění pokračovat, budou redukována další covidová lůžka v kraji. Základní počet izolačních lůžek a připravenost na jejich opětovné vybudování ale bude pro případ potřeby v rezervách nemocnic.

Za období pandemie (od 1. 3. 2020 do 11. 5. 2021) bylo ve zdravotnických zařízeních akutní lůžkové péče hospitalizováno celkem 8 229 pacientů s covid-19. Naprostá většina z nich, a to 64%, pocházela z věkových skupin 60-85 let. Celkem zemřelo 1 761 pacientů, úhrnná smrtnost tedy činí 21 %, s maximem ve věkových skupinách 70-95 let.

V době maximální zátěže (10. 3. 2021) bylo hospitalizováno 693 pacientů z toho 136 na lůžku intenzivní péče. O den později dosáhly počty pacientů na lůžkách intenzivní péče vrcholu se 140 pacienty.

„Dnešní jednání krizového štábu bylo v mnoha ohledech smutné. Souhrn vytíženosti nemocnic, počet mrtvých a mnohdy zásadní a náročná rozhodnutí, která jsme museli udělat. Takový byl uplynulý půlrok, každý pátek. Věřím, že to nejnáročnější máme za sebou. A je to také díky všem, kteří dodržovali potřebná opatření. Teď jen neusnout na vavřínech. Na rozdíl od loňska ale máme nyní možnost pomoci dalšímu rozvolňování a návratu k běžnému životu. Je to očkování, které  nám dá šanci žít tak, jak jsme byli zvyklí. Dodávky vakcín jsou vyšší, zrychlujeme v očkování, což potvrzují poslední týdny, kdy s rostoucím počtem naočkovaných alespoň první dávkou klesá počet nových případů,“ říká hejtmanka Ilona Mauritzová.

Očkování a dodávky vakcín

Celkem bylo v Plzeňském kraji vyočkováno již 217 309 dávek, druhou dávkou má očkování ukončené 55 196 osob. Denně je naočkováno zhruba 4 000 osob. Podíl očkovaných v kraji je 33 %. V kategorii 80+ je očkováno 75 % seniorů.

Mezi kraji je Plzeňský kraj v počtu vyočkovaných dávek (v přepočtu na 1 000 obyvatel) i nadále v první polovině, mezi úspěšnými kraji. V počtu naočkovaných lékařů je Plzeňský kraj nejlepší, naočkováno je zde 86 % lékařů. Naočkovaných zdravotních sester je 70 %.

Podle koordinátora očkování pro Plzeňský kraj nejsou zaznamenány žádné závažné reakce na očkování.

V tomto týdnu obdržel Plzeňský kraj 19 plat vakcíny Comirnaty (Pfizer) tj. 22 230 dávek), vakcíny Moderna 3 700 dávek.

Testování

Na hraničním přechodě Rozvadov minimálně do konce května zůstávají dva odběrové týmy na antigenní testování. I nadále zůstávají stávající odběrová místa dle webových stránek Plzeňského kraje.

Nově zachycených pozitivních testů ubývá, od 1. 5. bylo provedeno téměř 64 000 antigenních testů, PCR testů 6 057. Pozitivních vzorků bylo zhruba 7 %.

Testování žáků i zaměstnanců škol a školských zařízení vykazuje minimální počet záchytů. U žáků to bylo z 81 058 antigenních testů 24 pozitivních vzorků, z nichž byly konfirmací PCR potvrzeny pouze 3 případy. Plzeňský kraj je tak na celorepublikovém průměru v záchytech pozitivních vzorků, který je v přepočtu na 100 000 testů pouze 50. Testy pro školy obdrží Plzeňský kraj v příštím týdnu a standardní cestou budou rozvezeny do všech zařízení.

„Nezapomeňme na to, čím jsme si v posledních měsících všichni prošli. Z neustále lepšících se čísel a rozvolňování, které je díky tomu možné, mám sama obrovskou radost. Stejně tak mám radost z toho, jaký zájem o očkování v našem kraji je. Děláme vše proto, abychom vakcíny, které nám přijdou, co nejrychleji vyočkovali. Jedině díky očkování a osobní odpovědnosti vůči sobě samým i svému okolí dosáhneme zpět na své životy, jak jsme je znali a žili před touto pandemií,“ dodává hejtmanka Ilona Mauritzová.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka