Kraj opět podpoří venkovské prodejny

Rada schválila podporu celkem 62 žádostí v celkové výši 2 056 000 Kč v rámci dotačního titulu Zachování prodejen v malých obcích Plzeňského kraje 2019.

Cílená propagace v Plzni

Plzeňský kraj vyhlásil dotační titul Zachování prodejen v malých obcích PK poprvé v loňském roce. Tento dotační titul by měl alespoň částečně přispět malým obcím k udržení kamenného obchodu, případně k zachování služeb pojízdné prodejny. Je určen výhradně obcím na částečné krytí neinvestičních nákladů na provoz prodejny, a to bez ohledu na vlastníka budovy a provozovatele prodejny. O dotaci mohly požádat obce do 250 obyvatel, případně obce do 1000 obyvatel, pokud obec žádala o dotaci pro prodejnu, která se nachází v její části obce do 250 obyvatel.

Obce prodejny ze svých rozpočtů dlouhodobě dotují s cílem zachovat jejich provoz. Pro starší občany je místní obchod často jedinou možností, kde si nakoupit alespoň základní potraviny. Navíc plní i funkci sociální - jde také o místo, kde se tito starší občané setkávají. Na podporu prodejen jsou v rozpočtu Plzeňského kraje na rok 2019 vyčleněny 3 mil. Kč.

Přidělení dotací budou ještě schvalovat zastupitelé.


Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka