Krajský úřad se zapojil do výzkumu ZČU v měření teploty zaměstnanců

Krajský úřad Plzeňského kraje se zapojil do výzkumu k predikci epidemií v rámci projektu BETERKA realizovaného ZČU v Plzni, podpořeného MVČR.

Cílená propagace v Plzni

Zaměstnanci úřadu si mohou dobrovolně speciálním zařízením nechat měřit teplotu při příchodu i odchodu z úřadu a přispět tak ke statistickému sběru dat pro budoucí odhady nástupů epidemií chřipek i dalších onemocnění projevujících se zvýšenou teplotou.

Speciální zařízení pro termovizní měření osob vyvinutá vědci z výzkumného centra NTC  Západočeské univerzity v Plzni jsou umístěna ve foyer krajského úřadu, data budou sbírána do konce roku 2022. Cílem projektu je na základě sběru anonymizovaných dat v místech, kde dochází k většímu shlukování či průtoku osob, ověřit možnost odhadu nastupujících epidemií podle měření teploty jednotlivých osob. Data jsou anonymizována a přenášena automaticky na server ZČU v Plzni.

Sběr dat bude pokračovat na úřadech, školách a dalších místech, kde je větší objem osob. Začátkem listopadu budou zařízení pro termovizní měření osob instalována např. v prostorách Střední průmyslové školy strojnické, Plzeň.

O projektu

Projekt BETERKA je zaměřen na výzkum termodiagnostických metod s využitím termokamer jako nástrojů pro bezkontaktní a rychlé určení osob se zvýšenou teplotou a současně nástrojů pro efektivní zajištění bezpečnosti státu a jeho občanů a zvládání krizových situací a epidemických hrozeb. V rámci výzkumné části projektu vědci hledají nová řešení vedoucí ke spolehlivější identifikaci osob s projevy zvýšené tělesné teploty, tedy potenciálně nakažených, a zaměřují se i na statistický sběr dat, který by v budoucnu mohl pomoci s monitoringem epidemií projevujících se horečnatými stavy. Vedlejším výzkumným cílem projektu jsou pak další možnosti využití termokamer pro efektivnější a účinnější zajištění úkolů IZS nejen v době epidemie. Součástí projektu jsou vedle vlastního výzkumu i široké aktivity vzdělávání a popularizace.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka