Křižíkovo gymnázium vystavuje snímky Eduarda Ingriše

Ve venkovním atriu Gymnázia Františka Křižíka probíhá od 10. září do 7. listopadu výstava Eduard Ingriš– fotografie Jižní Ameriky 50. let 20. století.

Jarní servisní akce AUTO CB

Slavnostní zahájení této výstavy proběhne ve čtvrtek 24. září od 16.30.

Eduard Ingriš (1905 Zlonice - 1991 Reno, USA) byl český hudební skladatel, dirigent, cestovatel, filmový dokumentarista, kameramana fotograf. Je mj. autorem písně Niagara. Po roce 1948 emigroval do Jižní Ameriky, kde se usadil v Limě. Stal se vyhledávaným fotografem a kameramanem. Spolupracoval s Ernestem Hemingwayem, s cestovateli Jiřím Hanzelkou a Miroslavem Zikmundem, přátelil ses věhlasným norským etnologem Thorem Heyerdahlem, po jeho vzoru přeplul na balzovém voru Kantuta Tichý oceán.

Vystavené černobílé fotografie Eduarda ukazují Jižní Ameriku a Polynésii 50. let ještě nepoznamenanou turistickým ruchem – zachycujípůvodní stavby i domorodé indiány, část fotografií je věnována plavbě voru Kantuta.

Výstava je otevřená ve všední dny od 10 do 17 hodin, o víkendech od 14 do 17 hodin, vchod z Parku u bazénu, vstup je zdarma.

Zakončena bude 7. 11. v rámci cestovatelského festivalu Letem světem (svetem.net), který je věnovám právě Ingrišovi a Thoru Heyerdahlovi.Festival navštíví dokonce syn Thora Heyerdahla, nebo Pavel Pavel – experimentální archeolog, který rozpohyboval slavné sochy moai na Velikonočním ostrově.

 

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka