Krizový štáb vyhodnotil situaci, epidemie je na ústupu

Nákaza koronavirem na území Plzeňského kraje podle hygieniků pomalu ustupuje. Denní počty záchytů se pohybují kolem 750 případů na 100 tisíc obyvatel a pozvolně klesá i počet hospitalizovaných pacientů v nemocnicích.

Cílená propagace v Plzni

Podle ředitele KHS PK Michala Bartoše je denní záchyt pozitivních případů kolem jednoho tisíce, z toho jednu pětinu činí reinfekce. Trasování již hygiena ukončila.
 

„Aktuálně je v Plzeňském kraji počet hospitalizovaných pacientů 206, z toho je 190 umístěno na standardních lůžkách a 16 v intenzivní péči.  Počet těžkých stavů a pacientů vyžadujících přijetí do intenzivní péče se setrvale pohybuje na hladině 10 % z celkového počtu. V naprosté většině nemocnic umožňuje aktuální stav návrat elektivního provozu v rozsahu 75-90%,“ informoval členy krizového štábu prof. Jan Beneš.

Situace v pobytových sociálních službách
Také v pobytových zařízeních sociálních služeb dochází k poklesu počtu pozitivních klientů (24) i zaměstnanců v karanténě, na OČR apod. (pouze 62 je pozitivních). Žádný problém není hlášen ani z terénních a ambulantních služeb ani ze zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc. Zákaz návštěv je pomalu rozvolňován.

Testování ve školách skončilo
Ve školách se v současné době netestuje. „Nadále však platí, že dítě nebo žák vykazující příznaky akutního infekčního onemocnění nepatří do školy či školského zařízení. V případě příznaků je třeba nemocné oddělit od ostatních a kontaktovat zákonného zástupce,“ upozornila Jaroslava Havlíčková, vedoucí odboru školství a sportu s tím, že zbylé antigenní testy si školy ponechají pro případné využití. „Nadále platí mimořádné opatření k povinnému nošení ochranného prostředku k zakrytí úst a nosu,“ dodala J. Havlíčková.
Povinné testování se nyní týká pouze žáků a studentů, kteří konají praxi u poskytovatele zdravotních služeb a poskytovatele sociálních služeb, testování nezajišťuje škola. Žádná škola v současné době nevyhlašuje mimořádné volno.

Očkování
Dochází k poklesu očkování. Celkem již bylo v Plzeňském kraji naočkováno více než 950 000 dávek, z toho téměř 373 tisíc dávek druhých a 222 tisíc dávek třetích. U dětí 5-11 let bylo vyočkováno 4209 prvních dávek a 1838 dávek druhých.
Možnost pro neregistrované zájemce zůstala zachována na EUC Klinice Plzeň. EUC Klinika bude také v rámci Plzeňského kraje základním očkovacím místem pro podání vakcíny NOVAVAX.

KACPU (Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině)
Hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták informoval členy krizového štábu o vzniku KACPU (Krajského asistenčního centra pomoci Ukrajině) k 28. 2. 2022 v bývalém obchodním centru PRIOR) a o vzniku speciální Pracovní skupiny pro řešení pro problematiky související s válečným konfliktem na Ukrajině. Jejími členy jsou následující složky: Plzeňský kraj, HZS PK, KŘP PK, KVV Plzeň, ZZS PK, OAMP, Centrum pro integraci cizinců Plzeň, VZP a město Plzeň).
Toto centrum je plně v provozu od úterý 1. 3. 2022 od 19 hodin.
„Děkuji všem zúčastněným složkám, které v tomto asistenčním centru působí za práci a součinnost při jeho zřízení. Působí zde naráz několik úřadů tak, abychom mohli ukrajinským občanům postižených válečným konfliktem pomoci v jednom místě,“ prohlásil hejtman Rudolf Špoták.
V tomto zařízení jsou přítomni mj. i pracovníci VZP, kteří pro  lidi, kteří zde dostanou doklady k pobytu v ČR a statut dočasné ochrany, obdrží i průkaz pojištěnce (platnost na 1 rok), který je opravňuje k získání stejné zdravotní péče, jako mají čeští občané. Jejich ošetření bude hrazeno ze zdravotního pojištění.
Další jednání Krizového štábu budou svolávána operativně.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka