Kulturní dům Peklo se bude prodávat v městské soutěži

Město Plzeň prodá Kulturní dům Peklo v městské soutěži. Podle jejího řádu to bude za minimální kupní cenu ve výši 10 procent ceny obvyklé, tedy za 6,56 milionu korun.

Jarní servisní akce AUTO CB

Smlouva s kupcem bude obsahovat přesnou specifikaci podmínek prodeje. Tyto podmínky schválili zastupitelé města Plzně. Vypsání soutěže se začne připravovat v následujících dnech.

„Kupující se musí zavázat zajistit rekonstrukci objektu za účelem jeho následného užívání v souladu s kupní smlouvou. Stavbu musí do 30. června 2030 uvést do stavu způsobilého jejího užívání v souladu s platnými právními předpisy,“ uvedl radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem David Šlouf. Doplnil, že jednou z dalších podmínek je povinnost zachovat po dobu 20 let od kolaudace stavby velký sál s převažujícím celoročním využitím pro kulturní a společenské akce, přičemž splnění tohoto požadavku se bude pololetně vyhodnocovat.

Mimo jiné bude ve smlouvě zakotvena podmínka, že do 31. března 2042 v objektu nesmí kupující poskytovat ubytovací služby s výjimkou provozování hotelu nebo penzionu, poskytovat erotické služby, prodávat použité zboží, prodávat zbraně, střelivo a munici, provozovat tržnici a tržiště, provozovat zastavárnu. Pokud kupec některé z podmínek nesplní, hrozí mu pokuty upřesněné ve smlouvě.

Objekty KD Pekla jsou v současné době v celkově špatném stavebně technickém stavu. Na jaře 2018 byla zahájena částečná rekonstrukce, na kterou bylo z rozpočtu města Plzně vyčleněno 20 milionů korun. Cílem bylo zejména vybudování nového vytápění, rozvodů vody, kanalizace, provedení rekonstrukce toalet a výměna parket ve velkém sále. Brzy po zahájení prací se však zjistilo, že nad velkým sálem je poškozen strop a krov je napaden dřevokaznými houbami. Objekt byl tedy kvůli havarijnímu stavu uzavřen, jeho stav zhoršuje též vzlínající vlhkost. Podle znaleckého posudku z 29. 8. 2019 je cena nemovitých věcí v místě a čase obvyklá 65,6 milionu korun, její platnost byla potvrzena i pro rok 2020. 

KD Peklo patří mezi nejvýznamnější kulturní objekty v Plzni. Počátek stavby se datuje do roku 1894, velký sál v neorenesančním slohu byl přistavěn v letech 1905–1907. Vzhledem k tomu, že je KD Peklo památkově chráněným objektem, musí být veškeré stavební práce prováděny se souhlasem památkářů. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka