Kvůli válce porodila Marina dceru ve Stodě, 1200 kilometrů od domova

V pondělí se jí ve stodské porodnici narodila krásná zdravá holčička Margarita. Porod proběhl bez komplikací, sama se cítí zdráva a je nadšená z péče, která se ji v nemocnici dostává.

Jarní servisní akce AUTO CB

Čeká na ni navíc 4,5letý syn, na kterého je nesmírně hrdá. Přesto na její tváři příliš radosti nenajdete. Usměje se jen letmo a nezřídka se jí oči zalesknout náznakem slz. Svoji dceru totiž Marina Danylko porodila 1200 kilometrů od domova, od svého muže i blízkých. Kvůli strachu o děti utekla na počátku března před ruskými vojáky z napadaného města Žytomyru na Ukrajině. Je zřejmě první z válečných uprchlic, která své dítě porodila v Plzeňském kraji.

Margarita se sice narodila deset dnů před termínem, se 45 centimetry a váhou 2480 gramů patří spíše k menším miminkům, ale má se čile k světu, pomalu začíná přibírat na váze a hlavně - je v Čechách v bezpečí. „Moje sestra žije a pracuje tady kousek ve Staňkově. Nabízela mi hned od začátku ruské invaze, abych přijela. Já jsme ale nechtěla. Muže a domov mám v Žytomyru. Nakonec jsem se rozhodla spontánně, když kolem města začaly znít výbuchy a stupňovalo se to. Byl to spíš mateřský pud, abych zachránila děti, než že bych měla strach o sebe,“ popisuje až velmi čerstvé vzpomínky 34letá Marina Danylko.

Sbalila si jedno zavazadlo na kolečkách, vzala syna, těhotenskou knížku a 4. března ráno nastoupili na autobus do Lvova. Odtud zamířili na polskou hranici pěšky, stejně jako tisíce jiných žen a dětí. „Naštěstí je tam ale hodně dobrovolníků, kteří pomáhají a když viděli, že jsem těhotná s malých klukem, pomohli mi k hranicím a tam nám dali čaj a jídlo. Za pár hodin jsme se dostali do Polska a tam už na mě čekala sestra a odvezla mě k sobě do Staňkova,“ vypráví Marina.

foto: Nemocnice Plzeňského kraje

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka