Lochotínský bazén je opravený. Má nové šatny, ochozy i recepci

Rozsáhlá rekonstrukce plaveckého areálu na Lochotíně je hotová. Během uplynulých let do něj město Plzeň investovalo přes 50 milionů korun. Poslední etapa oprav probíhala během letošního léta. Bazén se po přestávce slavnostně otevřel 31. října 2023.

Jarní servisní akce AUTO CB

Už od 1. listopadu tak bude sloužit nejen výuce plavání, ale také sportovcům a veřejnosti.

 „Bazény patří v Plzni obecně mezi nejnavštěvovanější sportoviště a rozsáhlá modernizace toho lochotínského jej posunula mezi moderní a návštěvnicky přívětivé plavecké areály. Doufám, že se zde plavcům bude líbit a pevně věřím, že tato zrekonstruovaná stavba přiláká ke sportu všechny generace,“ sdělil primátor města Plzně Roman Zarzycký.

Letní stavební práce za téměř 23, 5 milionu korun zahrnovaly mimo jiné rekonstrukci ochozů. „Během této opravy jsme vyměnili veškeré dlažby v bazénových halách a na schodištích k dětskému i velkému bazénu. Vzhledem ke stáří objektu prosakovala voda z bazénů do spodních podlaží, což ohrožovalo nosné ocelové konstrukce a nové technologie bazénu. Tyto problémy jsme odstranili, zlepšili odtokové podmínky ochozů a zmodernizovali jejich vzhled,“ informoval Petr Píža, oblastní ředitel společnosti SWIETELSKY stavební s.r.o., která práce zajišťovala. Doplnil, že stavaři rovněž ošetřili trapézové plechy a ocelové konstrukce pod bazénovými halami. „Součástí opravy bylo vybourání vrstev podlah stávajících ochozů bazénů. Podlahy byly vybourány až na nosnou železobetonovou desku. Po obvodu bazénové vany byl vložen nový nerezový přelivný žlab,“ popsal Petr Píža.

U velkého bazénu stavaři rovněž vyměnili prosklenou fasádu za novou. Výměny se dočkaly i lavice pod fasádou, podél startovacích bloků a u hlediště a byly obložené mramorem. Do lavic bylo instalováno podlahové vytápění. Nyní tak fungují jako topení velkého bazénu a současně jako vyhřívaná sedadla pro plavce.

Bazén na Lochotíně se opravoval již od roku 2020, kdy se mimo jiné vyměnila vnější ale i vnitřní okna. „Zrekonstruovány byly i šatny a elektrorozvaděče. Nový vzhled získala také recepce. Za tyto opravy město Plzeň zaplatilo téměř 27 milionů korun,“ uvedla Veronika Vítová, vedoucí Odboru správy infrastruktury Magistrátu města Plzně.

Plně obnovený provoz bude hned od středy 1. listopadu. „Ve vnitřním bazénu začnou kurzy plavecké školy a odpolední tréninky Plaveckého klubu Slávia VŠ Plzeň a samozřejmě také plavání pro veřejnost. Lidé mohou přijít ale například do saun, které jsou oddělené u dámských a pánských šaten, a jsou v ceně vstupného,“ informoval Tomáš Kotora, ředitel Plaveckého areálu města Plzně.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka