Loosův interiér ve čtvrtek hostí čtení z knihy jidiš legend

Již tento čtvrtek 23. 4. 2015 od 18:00 bude plzeňský Loosův interiér v Bendově 10 hostit pořad nazvaný Adolf Loos a judaismus aneb Majsebuch čili čtení z knihy jidiš legend a příběhů.

Jarní servisní akce AUTO CB

"Cílem akce bylo připomenout v atraktivním prostředí prvorepublikového interiéru navrženém jedním ze zakladatelů moderní architektury kořeny prostředí, ve kterém se Adolf Loos valnou měrou pohyboval," vysvětluje za organizátory David Růžička a dodává: "Prakticky všichni Loosovi plzeňští klienti byli židé, stejně jako Loosova poslední manželka, Plzeňanka Klára Becková-Loosová, lze tedy předpokládat, že Adolf Loos byl s židovským náboženstvím, tradicí a kulturou konfrontován".

Důležitým klíčem k poznání židovské kultury pak je bezesporu sbírka příběhů, zvaná Majsebuch, kterou sestavil na přelomu 16. a 17. století  Jaakov bar s úmyslem seznámit židovské čtenáře neznalé hebrejštiny a aramejštiny s tradicí Talmudu a některých dalších náboženských spisů. "Zcela mimoděk tak ale vytvořil svébytné dílo, které  představuje vrchol dobového vypravěčského umění v jazyce jidiš," konstatuje Růžička. Příběhy Majsebuchu, vyznačující se prostou poetičností a drsným svárem dobra a zla v jedinci, ovlivněné evropskými středověkými legendami přednese paní Jana Růžičková, která již dříve představovala v plzeňských Loosových interiérech paměti Loosovy ženy. "Hudební předěly, které budou s texty korespondovat, jsme svěřili mladé studentce operního zpěvu Natálii Šmausové,"  uvádí Růžička a dodává: "Rádi bychom v souvislosti s velkým tématem dali prostor i mladým a dosud nezavedeným umělcům. Pokud se formát pořadu osvědčí, hodláme s ním dále pokračovat.

 Akce se koná 23. 4. 2015 od 18:00 v Loosově interiéru Bendova 10 v Plzni. 

Uvádí David Růžička, čte Jana Růžičková, zpívá Natálie Šmausová.

Vstupné: 50,- Kč. Na akci je nutné REZERVOVAT SI místo na mailu: ruzickovi-kultura@email.cz.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 21.04.2015 14:11



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka