Mariánská Týnice bude národní kulturní památkou

Poutní areál Mariánská Týnice se od 1. července stane národní kulturní památkou. Návrh nařízení o prohlášení některých kulturních památek za národní kulturní památky schválila vláda.

Cílená propagace v Plzni

Soubor celkem 19 památek prohlášených za národní kulturní památky zahrnuje významná poutní místa, která představují architektonické dominanty různých typů staveb v krajině včetně dochovaného duchovního významu. Plzeňský kraj zastupuje mezi nově prohlášenými národními kulturními památkami Poutní areál Mariánská Týnice s kostelem Zvěstování Panny Marie.

Areál Mariánské Týnice s poutním kostelem Zvěstování Panny Marie, ambity a proboštstvím, které dal vybudovat plaský klášter podle projektu Jana Blažeje Santiniho v letech 1711-1768, se nachází 35 km severně od Plzně u Kralovic, je ve vlastnictví Plzeňského kraje a sídlí zde Muzeum a galerie severního Plzeňska. Na začátku 20. století byl areál na pokraji zkázy, protože po zrušení plaského kláštera, k němuž patřil, nenašel od roku 1785 odpovídající využití a chátral, až se v roce 1920 zřítila kupole kostela. Spásou pro nádhernou, ale zanedbanou památku, bylo zřízení muzea, které sídlí v prostorách proboštství od roku 1952. Od roku 1993 probíhá památková obnova a Mariánská Týnice prošla během 20. století téměř zázračnou proměnou, kdy se ze zdevastované ruiny stala obdivovanou památkou, která patří k nejlépe udržovaným v Plzeňském kraji.

Národní kulturní památky představují nejvýznamnější součást kulturního bohatství národa, přičemž na území Plzeňského kraje se nyní nachází 22 nemovitých národních kulturních památek a k tomu dvě movité.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka