Město Plzeň dokončilo další etapu obnovy Lochotínského parku

Výsadbou stromů a keřů v jihovýchodní části Lochotínského parku dokončila Správa veřejného statku města Plzně druhou etapu obnovy parku.

Cílená propagace v Plzni

Navázala tak na první etapu jeho celkové revitalizace, která se uskutečnila v roce 2015. Náklady na druhou fázi představovaly 14 milionů korun včetně DPH.

„Město systematicky investuje do projektů, které přinášejí obyvatelům Plzně možnosti pro každodenní odpočinek, rekreaci a příjemné trávení volného času v přírodě. Navíc tyto úpravy a obnovy parků i dalších oblastí přispívají ke zlepšení celkového vzhledu města,“ uvedl plzeňský primátor Martin Baxa.

„Současná etapa se týkala revitalizace svahů a rovinatého prostoru poblíž zoologické zahrady. Kromě obnovy zeleně byla dokončena výstavba parkových cest, bylo vybudováno dětské hřiště, přibyly nové lavičky k posezení, odpadkové koše na tříděný odpad a veřejné osvětlení,“ řekl náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule. Doplnil, že část parku nad Lochotínským pavilonem bude upravena až po ukončení stavby retenční nádrže Vinice, nejdříve v polovině roku 2021.
 
„Výsadbě stromů a keřů předcházely zdravotní prořezávky starých stromů. Vysazeno bylo více než 60 listnatých alejových stromů o obvodu kmínku 14 až 16 centimetrů ve výšce jeden metr nad zemí. Nejvíce zastoupeným druhem je dub letní, následují habry, ale zasazeny jsou i buky a lípy,“ popsala Irena Tolarová ze Správy veřejného statku města Plzně.

Doplnila, že jsou nově upraveny parkové cesty, které plynule navázaly na síť cest vybudovaných v předcházející etapě obnovy parku. „Jejich odvodnění je svedeno do systému vodních tůní na spodním okraji parku. Srážková voda, která by jinak odtekla mimo park, je tímto systémem zadržena v místě a stává se tak biotopem živočišných i rostlinných druhů vázaných na vodní prostředí,“ vysvětlila Irena Tolarová.

Novým prvkem je dětské hřiště umístěné nedaleko od parkoviště autobusů přijíždějících do zoologické zahrady. „Bude tedy sloužit nejen dětským návštěvníkům parku, ale i dětem, které přijely na prohlídku zoo a potřebují se po cestě trochu proběhnout a protáhnout,“ řekla Irena Tolarová.

Kromě dětských prvků přibyly v parku nové lavičky k posezení a odpadkové koše na tříděný odpad. K nově vybudovaným cestám a odpočívadlům bylo doplněno také veřejné osvětlení.

Dodavatelem stavby byla společnost SILNICE NEPOMUK s. r. o., investorem Statutární město Plzeň zastoupené Správou veřejného statku města Plzně.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 22.11.2020 10:45



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka