Město Plzeň vyjádřilo podporu odlehčovací službě

Město vyjádřilo potřebnost provozování takzvané odlehčovací služby, která vznikla při organizaci Domov – plzeňská hospicová péče, z.ú.

Cílená propagace v Plzni

Tato služba, kterou zajišťují sestry a pečovatelky týmu domácího hospice, umožňuje odpočinek lidem dlouhodobě pečujícím o těžce nemocného člověka. Radní souhlasili s tím, že je tato služba ve městě a okolí potřebná. Podmínkou pro to, aby na ni město mohlo přispívat, je zařazení služby do základní sítě poskytovatelů sociálních služeb v Plzeňském kraji. O toto zařazení si musí organizace sama požádat. Podporu musí schválit ještě zastupitelé.

„Poskytování odlehčovací, jinak též respitní služby v domácím prostředí vnímáme s ohledem na požadavky občanů, ale i současné trendy, jako velmi žádoucí. Jsme si vědomi, že na území města mobilní služba tohoto druhu citelně chybí, což bylo pro vyjádření podpory dané organizaci klíčové,“ uvedla náměstkyně primátora pro oblast kultury, památkové péče a sociálních věcí Eliška Bartáková.

Doplnila, že ten, kdo 24 hodin pečuje o bezmocnou osobu, má nárok na odpočinek. „Celodenní péče o člověka v terminálním stádiu nemoci vede časem k naprostému  fyzickému i psychickému vyčerpání pečovatele. Terénní odlehčovací služba zastoupí dočasně v této roli pečujícího, kterému tím umožní odpočinek nebo vyřízení nezbytných záležitostí mimo domov. Součástí péče jsou ošetřovatelské úkony, podávání jídla a pití, hygiena, doprovod, dohled nad nemocným a podobně,“ dodala náměstkyně.

Domov – plzeňská hospicová péče, z.ú. poskytuje odlehčovací službu v okrese Plzeň – město a do vzdálenosti 40 kilometrů od krajské metropole.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka