Mezinárodní noc pro netopýry v Nevřeni navštívily dvě stovky lidí

V pátek 4. září 2020 proběhl v Plzeňském kraji již 15. ročník Mezinárodní noci pro netopýry, tentokrát v prostorách areálu Centrum Caolinum Nevřeň.

Cílená propagace v Plzni

Díky bohatému programu a pěknému počasí na akci dorazilo více než 200 účastníků.

Akce určená široké veřejnosti odstartovala po 17. hodině soutěžemi pro děti tzv. „Netopýřím osmibojem“ a výtvarnou soutěží o nejhezčího netopýra. Účastníci Netopýřího osmiboje plnili na stanovištích tematické úkoly a ověřili si tak svoji obratnost, kreativitu i znalosti o životě netopýrů. Každé dítko si za splnění úkolů na konci vybralo drobný dárek. Výherci v soutěži o nejhezčí výtvarné dílo byli odměněni ve třech věkových kategoriích třemi místy, ale zkrátka nepřišli ani ostatní malíři odměněni malou sladkostí. Proběhlo i slosování účastníků osmiboje a na výherce čekaly plné dárkové tašky.

Dále pokračoval program se zaměřením přímo na samotné netopýry. Vladimír Hanzal (Agentura ochrany přírody a krajiny ČR) představil práci s ultrazvukovým detektorem, který "překládá" ultrazvuk letícího netopýra do slyšitelné podoby a tím je možné určit, o který druh se jedná.

Následovala jeho populárně naučná přednáška o životě našich létajících savců. Velký úspěch mezi diváky měla ukázka několika jedinců volně žijících netopýrů, které se povedlo do nárazových sítí chytit zkušeným zoologům Jiřímu Vlčkovi (Krajský úřad Plzeňského kraje - odbor životního prostředí) a Mileně Prokopové (Agentura ochrany přírody a krajiny ČR). Konkrétně se jednalo o odchycení netopýra rezavého, hvízdavého a netopýra nejmenšího. Návštěvníci tak mohli vidět netopýry z bezprostřední blízkosti. Do odchytových sítí se našim zoologům podařilo odchytit navíc dva ptáky – ledňáčka říčního a konipase horského.

Během celého večera byl připraven i doprovodný program v podobě výstavy o netopýrech zapůjčené Ministerstvem životního prostředí a pro návštěvníky nejatraktivnější ukázky hendikepovaných netopýrů, připravené paní Dagmar Zieglerovou (ZO ČSOP Nyctalus). Na závěr byl připraven film Netopýři ve tmě. Průběhem celého večera provázel návštěvníky moderátor Martin Vobruba (Zoologická a botanická zahrada města Plzně). Akce zaměřená na naše létající savce skončila okolo desáté hodiny večer.
Mezinárodní noc pro netopýry pořádali Plzeňský kraj, Centrum Caolinum Nevřeň, obec Nevřeň, Zoologická a botanická zahrada města Plzně a Agentura ochrany přírody a krajiny – Regionální pracoviště Správa CHKO Český les ve spolupráci s ČESON, MŽP ČR, ZO ČSOP Nyctalus, ZO ČSOP Sylva Lunae a Mezi lesy z.s. Celou akci zaštítila členka Rady Plzeňského kraje pro oblast životního prostředí a zemědělství Radka Trylčová.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 08.09.2020 08:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka