Mezinárodní soutěž robotických vozítek v Plzni zná vítěze

Celkem 14 soutěžních týmů se utkalo ve III. ročníku mezinárodní soutěže ROBO-VOZÍTKO Plzeň 2022. Soutěž, kde týmy v angličtině prezentují robotické vozítko vlastní výroby, pořádá Plzeňský kraj společně se ZČU v Plzni a SOU elektrotechnickým Plzeň.

Cílená propagace v Plzni

Mezi třemi nejúspěšnějšími týmy byl i český zástupce, a to VOŠ a SPŠ elektrotechnická, Plzeň.

V soutěži se utkaly dvoučlenné týmy studentů ve věku 17 – 21 let z České republiky, Chorvatské republiky, Spolkové republiky Německo a Slovenské republiky. Soutěž proběhla kombinovanou formou. Soutěžily celkem jeden tým ze Slovenské republiky, tři týmy z Chorvatské republiky a tři týmy ze Spolkové republiky Německo, z nichž dva, ze školy FOSBOS Cham, soutěžily on-line formou. Plzeňský kraj reprezentovaly dva týmy žáků z Vyšší odborné školy a Střední průmyslové školy elektrotechnické, Plzeň, tři týmy žáků ze Středního odborného učiliště elektrotechnického, Plzeň a dva týmy žáků ze Střední průmyslové školy dopravní, Plzeň.

„Jako kraj jsme místem průmyslu, technické obory jsou u nás velmi žádané a dlouhodobě strádají nedostatkem studentů. Usilujeme o to, abychom mladé lidi pro techniku získali a následně je kvalitně připravili na trh práce. Je důležité, aby našli uplatnění a zároveň je práce v technice bavila. Soutěž s vlastními robotickými vozítky nebo další soutěže v oblasti techniky, které kraj pořádá, nám ukazují, že naši studenti dokáží být úspěšní i na mezinárodní úrovni,“ říká radní pro oblast školství a sportu Vladimír Kroc. 

Úkolem soutěžních týmů bylo zkonstruovat robotické vozítko, prezentovat ho před mezinárodní porotou v anglickém jazyce a projet s ním v co nejkratším čase vymezenou dráhou. Vozítko přepravovalo kelímek s odměřeným množstvím vody, kterou nesmělo rozlít, a zároveň muselo projet vyvýšeninou na trati a nenarazit do oboustranné protihlukové stěny, mezi kterou projíždělo. Soutěžící mohli získat ocenění i za design vozítka v soutěži kreativity, v níž se hodnotila např. originální kapotáž vozítka, ochrana elektroniky před vodou nebo zajímavé osvětlení. Na vítěze čekaly hodnotné ceny v podobě elektronických stavebnic, bluetooth reproduktorů a bezdrátových sluchátek.

„Technika potažmo robotika mají budoucnost, o tom není pochyb. Jsem proto velmi rád, že jsem mohl být u toho, když studenti krajských škol ukázali, že se nedají zahanbit ani na mezinárodní úrovni a dokonce se tým plzeňské elektrotechnické průmyslovky dostal mezi tři nejlepší. Všichni studenti, kteří se soutěže zúčastnili, si zaslouží poděkování a věřím, že takoví mladí lidé se v oboru neztratí,“ říká hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták.

První dvě místa získali studenti z Tehnička škola Daruvar, místo třetí pak obsadil soutěžní tým VOŠ a SPŠ elektrotechnické, Plzeň ve složení Václav Poustka, Mathew Orson Bosak.


Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka