Muzeum Patton Memorial Pilsen láká na novou expozici

U příležitosti 75. výročí vylodění Spojenců v Normandii se po částečné rekonstrukci KD Peklo znovu otevřelo muzeum Patton Memorial Pilsen.

Jarní servisní akce AUTO CB

Ač prostor muzea zůstává rozlohou stejný, nová expozice nabízí ucelenější pohled na působení Spojenců v Evropě na sklonku druhé světové války. Mapuje nejen osvobozování českého západu, ale celý postup amerických vojsk od vylodění v Normandii přes bitvu v Ardenách až po Plzeň. Návštěvníci se mohou těšit na nově vystavené artefakty. Řada z nich pochází přímo z bojišť, další jsou dary veteránů a jejich rodin.

„Jestli něco opravdu mám rád, tak je to celý příběh spojený s osvobozením našeho města americkou armádou. Dlouhá desetiletí se o tom nesmělo mluvit, nicméně po celou dobu byl předáván z generace na generaci. Muzeum generála Pattona je vlastně zhmotněním tohoto snu. Stalo se přirozenou součástí identity našeho města. V nové expozici nevidíme „jenom“ odraz toho, co se tady odehrálo v roce 1945, ale vidíme také historický kontext všech těch událostí, což je v době hybridních informačních válek velmi důležité,“ uvedl při slavnostním otevření expozice primátor Martin Baxa.

Tvůrci expozice Milan Jíša, Ivan Rollinger a Karel Foud připravili nový koncept expozice. Ta se nevěnuje pouze osvobozování českého západu, ale mapuje celý postup amerických vojsk od vylodění v Normandii, přes bitvu v Ardenách až po pobyt jednotek v Plzni a regionu. Novinkou jsou artefakty pocházející přímo z bojišť. Během téměř 15 let provozu se kurátorům Patton Memorial Pilsen podařilo nasbírat celou řadu cenných exponátů, které vzhledem k odlišnému pojetí předchozí expozice byly dosud schované v depozitáři. 

„Expozici jsme rozšířili o předměty nalezené na místech skutečných bojů, jakými jsou například bajonet M1 Garand a polní misky z pláže Omaha v Normandii či munice, polní láhev a lékařské potřeby z bojů v Ardenách. K vidění je i tzv. český ježek neboli ocelový rozsocháč, který byl původně součástí předválečného československého opevnění a po okupaci Německem byl v mnoha tisících kusech použit při stavbě Atlantického valu v severní Francii,“ vysvětluje kurátor muzea Ivan Rollinger.

Informační panely a vystavené exponáty dohromady tvoří ucelený příběh ke každé z mapovaných událostí. Například část expozice věnovaná bombardování Škodovky doplňuje původní křídlo sestřeleného bombardéru B-17 v Čemínech. Stejně tak jsou k vidění trosky džípu z tragédie u obce Díly, kde zahynulo hned několik příslušníků

90. pěší divize po nájezdu na minu, nebo artefakty z tuhých bojů o Cheb. Vystaveny jsou i pásy tanku M4 Sherman.

„Celou řadu artefaktů jsme získali darem od veteránů nebo jejich rodin. Nejcennější jsou pro nás osobní předměty legendárního generála Pattona, jehož vnuk George Patton Waters do Plzně pravidelně jezdí na Slavnosti svobody. S veterány souvisí také jediná část muzea, která během rekonstrukce neprošla žádnými zásadními úpravami, a to je stěna s podpisy veteránů. Od roku 2005 jich k nám do muzea zavítaly desítky. Mnozí z nich již nežijí, a tak je to pro nás relikvie, které si opravdu vážíme,“ doplňuje Ivan Rollinger.

Kromě kompletně nové expozice se díky částečné rekonstrukci budovy kulturního domu Peklo podařilo vylepšit i zázemí pro návštěvníky. Muzeum bude nyní otevřeno vždy od středy do neděle od 9 do 16 hodin. Předem objednané skupiny se mohou s kurátory muzea vydat na komentované prohlídky kdykoliv.

„Je skvělé, že se i na omezeném prostoru v KD Peklo podařilo vybudovat expozici, která mapuje celý příběh osvobození od vylodění v Normandii až po pobyt amerických vojáků v Plzni. Toto téma si samozřejmě zaslouží mnohem výraznější pozornost, a proto se budeme snažit, aby se projekt nového muzea v bývalém domě Huga Semlera na Klatovské 19 podařilo zrealizovat co nejdříve,“ uzavírá první náměstek primátora Roman Zarzycký.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka