Na Čerchově probíhá likvidace chátrajících vojenských budov

Více než desetiletá spolupráce mezi zástupci Města Domažlice, Agentury ochrany přírody a krajiny ČR a Ministerstva obrany ČR v oblasti Čerchova dospěla do finále.

Jarní servisní akce AUTO CB

Do konce letošního roku budou zbourány vojenské budovy na Čerchově, Bystřici a Malinové hoře. Nyní je odvezen veškerý azbest, zbourána část budov na Malinové hoře a započala demolice na Čerchově. Práce se naplno rozjíždějí v období od 12. do 30. července. Po tuto dobu bude kvůli bezpečnosti vrcholová část pro veřejnost zcela uzavřena.

Kromě Kurzovy a vojenské věže zůstane stát na Čerchově pouze jedna budova. Bude přebudována Městem Domažlice na zázemí pro turisty. V nově zrekonstruovaném objektu se mohou návštěvníci těšit na restauraci, ubytování pro pěší a cyklisty a muzeum s expozicí o historii Čerchova. Dočasně také zůstane stát budova v soukromém vlastnictví Bistro caffe Čerchov. „Čerchov je významným turistickým cílem, historie jeho využívání sahá až do 19. století,“ říká starosta Domažlic Zdeněk Novák. „Společně s ochranou přírody se podařilo nastavit přírodě šetrný způsob využití území. Možnosti rozvoje turistického ruchu jsou deklarovány schválenou územní studií,“ doplňuje starosta.

„Čerchov a jeho okolí je nejcennější a nejzachovalejší část chráněné krajinné oblasti Český les. Významné jsou především rozsáhlé a zachovalé bukové lesy chráněné jako národní přírodní památka Čerchovské hvozdy. Přírodě blízké lesy jsou útočištěm mnoha chráněných a vzácných druhů živočichů, rysa ostrovida, kočky divoké, tetřeva hlušce, jeřábka lesního, datlíka tříprstého či čápa černého,“ říká Tomáš Peckert z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Vzhledem k významu území pro ochranu přírody je možné financovat likvidaci z Operačního projektu Životní prostředí, specifický cíl 4.1 - Zajistit příznivý stav předmětu ochrany národně významných chráněných území.  

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 13.07.2021 10:53



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka