Na Špičáku opět jede lanovka. Závěr roku přinesl tradiční akce

Po třech větrných dnech se ve čtvrtek znovu rozjela lanovka na vrchol Špičáku. Lyžovat se tak bude moci i na horních úsecích sjezdovky číslo jedna Turistická a číslo tři Slalomová a v dolních pasážích se z obou přejede na dvojku U Zalomeného.

Cílená propagace v Plzni

 Spolu se Spodní Šancí, sjezdovkou k hlavnímu parkoviště a dětským hřištěm před chatou Blaženka tady mají lyžaři aktuálně k dispozici celkem cca 4 km sjezdovek.

„I přes oteplení máme na otevřených tratích v průměru 40 cm sněhu. Dnes 28.12. a zítra 29.12. nabízíme ještě večerní lyžování od 18,30 hodin na Spodní Šanci. Na Silvestra i Nový rok nebudou žádná omezení provozní doby lanovky a vleků, takže začínáme tradičně v 8,30 a končíme v 16 hodin,“ uvedl vedoucí střediska služeb Ski&Bike Špičák Jan Kasík. V pátek 29.12. a v sobotu 30.12. si lze potom zdarma vyzkoušet lyže (značky Fischer) při testovacích dnech časopisu Snow.  

Poslední dva dny nejen letošního kalendáře pravidelně na šumavském Špičáku patří akcím spojeným s oslavami konce roku. 

Světlušky s lampiony na lyžích. Den před Silvestrem v sobotu 30.12. 2023 sjíždí děti s lampiony (dostanou je od pořadatelů) pomalu v dlouhém hadu v doprovodu instruktora lyžování potmě modrou sjezdovku Spodní Šanci. Po sjezdu popřejí přítomným i sobě vše nejlepší do nového roku: „My světlušky sjely jsme k vám, štěstí zdraví přejeme vám,“ a pak si užívají volné večerní lyžování. Pro všechny děti je akce včetně lyžování zdarma a za odměnu dostanou sladkost. Pro rodiče a další doprovod je nachystáno občerstvení (to se platí). Sraz všech světlušek je v 17,15 hodin, sjezd s lampiony začíná zhruba okolo 17,30 hodin.
Silvestr na nejprudší české sjezdovce Šance
. Akci každoročně pořádá zdejší horská služba ve spolupráci s areálem. Letos to bude už po 47. Zatím není rozhodnuto, jestli se pojede na lyžích nebo poběží. Nejprudší česká sjezdovka Šance je svahem, který se technicky nezasněžuje a přírodního sněhu je tu i letos kvůli oblevě méně. Účastníci jej tak v letech, kdy sníh chybí, sbíhají na botách s pochodněmi v rukou, jinak se taktéž s pochodněmi sjíždí na lyžích.
Ski&Bike Špičák zajistí vyvezení lyžařů/běžců lanovkou okolo 17 hodin na vrchol Špičáku. Sbíhat/sjíždět dolů budou okolo 17,30 hodin. Od 17 hodin je pak pro veřejnost připraven kulturní program s hudbou, občerstvením a rozdělaným ohněm. Lidé se schází na dojezdu sjezdovky. Večerem provází moderátor. Obě areálové restaurace (horská chata Blaženka i nová U Lanovky) jsou na Silvestra otevřeny i v pozdní večerní čas.        
Naposledy se Silvestr na Špičáku s pochodněmi v rukou a s lyžemi na nohou na černé Šanci slavil v roce 2018. Dva nedávné ročníky – 2020,2021, kdy bylo paradoxně sněhu dost, neumožnil covid. Bez lyží a na botách se „sjezd“ uskutečnil v minulosti i v letech 2006, 2015, 2016, 2019 a 2022. Poběží se letos za posledních 50 let už pošesté? To se od pořadatelů/horské služby dozvíme pravděpodobně v pátek.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka