Němčina nad zlato: firmy podporují nepovinnou výuku němčiny

Celkem 65 studentů obdrželo certifikáty za absolvování nepovinné výuky němčiny v letošním školním roce.

Cílená propagace v Plzni

Šlo o studenty pěti různých oborů Střední průmyslové školy strojnické a Střední odborné školy profesora Švejcara v Plzni.

Absolventi již třetího ročníku projektu „Němčina nad zlato“, realizovaného Koordinačním centrem česko-německých výměn mládeže TANDEM, si hodiny němčiny zapsali nad rámec vyučování, aby si zvýšili kvalifikaci a zajistili lepší podmínky na trhu práce. Kromě slovní zásoby a gramatiky zahrnovala výuka také speciální lekce jazykové animace, setkání se zástupci německých firem z Plzeňského kraje i exkurze a praxe ve firmách, které výuku finančně podporují.

Certifikáty studentům předávali Rostislav Študent, ředitel SPŠS a SOŠ profesora Švejcara v Plzni, náměstkyně hejtmana Plzeňského kraje pro oblast školství Ivana Bartošová a Jan Lontschar, ředitel Koordinačního centra česko-německých výměn mládeže TANDEM, které je součástí Západočeské univerzity v Plzni.

Samotné předávání certifikátů navazovalo na evaluaci spolupráce během celého školního roku s firmami, kterého se účastnili zástupci Česko německé obchodní a průmyslové komory Plzeň, zástupci jednotlivých do projektu zapojených firem, Plzeňského kraje a Koordinačního centra česko-německých výměn mládeže Tandem v Plzni a zástupci Střední průmyslové školy strojnické a Střední odborné školy profesora Švejcara v Plzni.

Oproti předchozím letům je od září 2018/2019 možnost, aby se studenti školy přihlásili na kurz odborné strojírenské němčiny, který v tomto roce úspěšně dokončilo 10 studentů.

Vedle výuky německého jazyka se žáci učí nekonvenční metodou česko – německé jazykové animace a rozvíjí své komunikativní dovednosti. Dále v rámci projektu probíhají praxe studentů v německých firmách, exkurze a vstupy do výuky.
V rámci projektu proběhlo v tomto roce 284 hodin německého jazyka, 88 hodin česko- německé jazykové animace a 11 exkurzí a vstupů zástupců firem do výuky.

Projekt probíhá za podpory plzeňského zastoupení Česko-německé obchodní a průmyslové komory a Obchodní a průmyslové komory Regensburg, finanční podpory Plzeňského kraje a německých investorů v regionu, konkrétně firem STREICHER, Konplan, Alfmeier, MBtech Bohemia/AKKA a ZF Engineering. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka