Netopýři už opět řádí v plzeňských bytech

Jako každý rok přichází i letos plzeňští zvířecí záchranáři v tento čas s důležitou informací týkající se migrace netopýrů hvízdavých.

Cílená propagace v Plzni

Zejména Plzeň je důležitou migrační křižovatkou, destinací a cestou pro tento druh létajících savců. Navíc letos se netopýrů hvízdavých extrémně „urodilo“, jejich počty jdou do stovek. 

K tomu teplé počasí a zejména konečně i teplejší večery jsou v kombinaci s příměstskou zelení, veřejným osvětlením a množstvím létavého hmyzu, který se kolem rozsvícených lamp večer rád shromažďuje, doslova netopýřím rájem.

Své o tom ví i ústředí ČSSD v Plzni sídlící na Jiráskově náměstí. "Někdo nechal v horním patře otevřené okno do zasedací místnosti a ve čtvrtek jsme tam odchytili v celém domě 52 netopýrů hvízdavých živých a z plastové svislé lišty od počítačových kabelů vyndali 48 netopýrů hvízdavých uhynulých a ve značném stupni rozkladu," líčí šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.

"Takže větráte-li v tento čas oknem dokořán, mějte alespoň zatažené záclony nebo konečně pořiďte a nasaďte do oken ochranná síta proti hmyzu! Jedete-li na dovolenou, tak určitě nenechávejte otevřené sítem nezabezpečené větráčky či ventilačky. Neotevírejte večer okna do společných prostor, na chodby činžovních domů atd.  Zabezpečte si svůj majetek, byty, kanceláře, nemovitosti, a pokud větráte přes noc, tak zcela určitě osaďte do oken ochranné sítě proti hmyzu," opakuje Makoň.
 
 V Plzni to platí na všech lokalitách, zejména pak v městské části Slovany, Bory, Skvrňany, střed města, ale i na Lochotíně, Košutce, Vinicích a v Bolevci.

 Lidé volají s prosbou o pomoc z těchto lokalit - Vrchlického, Dobrovského, Čechova, Raisova, U Borského parku, Mandlová, Malá i Velká hvězda, Husova, sadový okruh, Macháčkova, Křimická, Sokolovská, Nýřanská, celé Vinice, Pod Záhorskem, Bolevecká, Koterovská, Francouzská, Částkova, Sladkovského, Homolka, Mikulášské a Jiráskovo náměstí, náměstí T. G. Masaryka, Škroupova, Kopeckého sady……
 
 Několik zásahů hlásí i odchytová služba Městské policie a několik oznámení registrují i hasiči a dispečink 112.
  
 Plzeň je tímto vyhlášená, podobný problém aktuálně řeší například Ostrava, Brno, České Budějovice, německý Bonn či Berlín.
 
 Netopýr hvízdavý je jeden z těch menších druhů netopýrů. Jedná se o velice užitečný druh, živící se obtížným hmyzem, vázaný na městské parky, nezateplené panelové domy a přirozené přírodní štěrbiny a dutiny. Bohužel se však z bytů a uzavřených prostor velice špatně vyhání a není snadné ho jen tak chytit. Navíc když část netopýrů napadá do kabelového rozvodu nezabezpečených plastových lišt, skleněného lustru, vázy na skříni a podobně, většinou tam uhynou a za pár dní velice „vábně“ zavání.
  

foto: t. typltová

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 16.08.2020 10:40



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka