Nominace na Cenu hejtmana za záchranu života končí tento týden

Už jen tento týden, do 10. února, lze zasílat na krajský úřad své nominace na Cenu hejtmana za záchranu života za rok 2017, kterou Plzeňský kraj každoročně vyhlašuje.

Cílená propagace v Plzni

Nominace na Cenu hejtmana Plzeňského kraje 2017 za záchranu života lze zasílat na vyplněném kuponu otištěném v  lednovém čísle měsíčníku Plzeňský kraj nebo staženém z webu Plzeňského kraje www.plzensky-kraj.cz na adresu
Plzeňský kraj, Cena hejtmana, Škroupova 18, 306 13 Plzeň
nebo emailem na cenahejtmana@plzensky-kraj.cz až do 10. února 2018. V nominaci je kromě popisu výjimečného činu třeba uvést kontakt – jméno, příjmení, adresu, telefon, popř. email na nominovaného i na navrhujícího.
Z došlých nominací budou vybráni ti, kteří na území Plzeňského kraje neváhali poskytnout první pomoc a přivolat záchranku a tím přispěli k záchraně lidského života.
Cenu hejtmana Plzeňského kraje 2017 předá hejtman Josef Bernard na krajském úřadu v březnu.

Na základě došlých nominací, které posílali obyvatelé Plzeňského kraje za rok 2016, převzali bronzovou pamětní medaili a šek v hodnotě 10 tisíc korun Martin Kotýk, Lenka Kodýtková, Magdalena Rogozov, Michael Novák a Filip Viduna.

Martin Kotýk
 Při návratu rodiny z výletu uviděl ve Starém Plzenci havarovaného motocyklistu, který se dusil na popruhu přilby. Společně s manželkou zavolal záchranku a snažil se přilbu rozepnout. Nožem se mu podařilo řemen uvolnit a mladík se po chvíli hluboce nadechl.

Lenka Kodýtková
 Zastavila se v obchodě v Nevřeni, kde uviděla vyděšenou prodavačku s malým synkem v náruči, který nedýchal. Vzala dítě z náručí matky, začala mu dávat masáž srdce a umělé dýchání a zároveň mobilem přivolala záchranku. Dítě začalo dýchat.

MUDr. Magdalena Rogozov
 S přáteli a dětmi navštívila večerní plzeňské vánoční trhy, kde byla svědkem napadení muže před dalšími návštěvníky přímo u vánočního stromu. Útočník bil pěstí do hlavy již bezvládně ležícího muže a kopal do oblasti hrudníku a beder. Zareagovala jako první a bez rozmýšlení vběhla mezi útočníka a napadeného a zastavila jej křikem. Touto odvážnou akcí byl útočník zaskočen a v útoku přestal. Poté se snažila pomoci ležícímu muži v bezvědomí, který nedýchal. Zprůchodněním dýchacích cest u něho obnovila dýchání; postupně u něj došlo i k návratu vědomí.

Michael Novák, Filip Viduna
 Oba žáci si v prosinci na sociálních sítích všimli fotografie a vzkazu na rozloučenou svého spolužáka, který chtěl spáchat sebevraždu. Okamžitě se obrátili na jeho třídní učitelku, která informovala spolužákovu matku. Matka se vydala domů, kde našla syna, jenž spolykal různé léky a zapil je množstvím alkoholu. Následně zavolala záchranku.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka