Nová cyklostezka propojí Újezd s Červeným Hrádkem

Plzeň začíná stavět novou cyklostezku, která spojí Újezd s Červeným Hrádkem v lokalitě Doubravky. Část 1,7 kilometru dlouhé nové komunikace bude mít asfaltový povrch, část přírodní ze zpevněného kameniva.

Cílená propagace v Plzni

Stavba stezky bude stát 10,5 milionu korun a má být dokončena v září.

„Vybudováním těchto dvou úseků stezek pro pěší a cyklisty vznikne další bezpečné spojení vnějších částí Plzně. Cyklisté, kteří jezdí z Újezdu do Červeného Hrádku častěji, získají možnost další alternativy, protože cesta kolem Hrádeckého potoka je prozatím majetkově neřešitelná. Proto jsme byli rádi, když vedení doubravecké radnice přišlo s tímto projektem,“ řekl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Michal Vozobule.

Jde o obnovu historických cest, kterou inicioval Městský obvod Plzeň 4. Cesta propojující okrajové části Újezdu a Červeného Hrádku totiž kdysi existovala, ale zřejmě byla rozorána v padesátých letech při scelování pozemků. Cestu z Újezdu k telekomunikačnímu stožáru místní používají často, a tak se dočká lepšího povrchu.

Nově budovaná stezka pro pěší a cyklisty má dvě části. První 930 metrů dlouhá část začíná v napojení na ulici Na Drážkách v Újezdě a pokračuje jihovýchodním směrem k telekomunikačnímu stožáru nad Červeným Hrádkem. Tato část bude mít mechanicky zpevněný povrch z drobného kameniva a bude lemována ovocnou alejí. Během co největší části roku tak bude možné si utrhnout nějaký plod ze stromu. Tato stezka bude mít šíři tři metry, což umožní pohodlný pohyb pěších i cyklistů v obou směrech. Druhá 830 metrů dlouhá část propojí ulici Na Drážkách v Újezdě s Jižní ulicí v Červeném Hrádku. Vzhledem ke sklonu bude mít asfaltový povrch, který je odolnější vůči vodní erozi. Asfaltový úsek vedoucí ve stopě historické městem vlastněné cesty bude mít šíři jen 2,5 metru odpovídající historické šířce stezky, dále jsou totiž již privátní pozemky.

„V rámci každé investiční akce se snažíme myslet i na zeleň. Proto podél cyklostezky vysadíme celkem 83 stromů v místech, kde vlastníme pozemky nebo kde nám to vlastníci pozemků umožní. Většina zeleně bude lemovat část cesty směrem k telekomunikačnímu stožáru. Na přání našich občanů se bude jednat o ovocné stromy, například jabloně, slivoně nebo višně,“ doplnil starosta Městského obvodu Plzeň 4 Tomáš Soukup.

Z celkové vysoutěžené částky 10,5 milionu korun včetně DPH zaplatí za výstavbu stezky polovinu Správa veřejného statku města Plzně a druhou polovinu čtvrtý městský obvod. Tato částka nezahrnuje cenu za výsadbu stromů a zeleně, kterou zaplatí městský obvod. Zhotovitelem stezky je ROBSTAV k. s. 

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka