Nový pěstitelský festival Plzeň zraje začíná už o víkendu

Letos poprvé se plzeňští příznivci pěstování ve městě dočkají svého vlastního festivalu, který pro ně pořádá spolek Pěstuj prostor v komunitní zahradě PěstírnaDEPO.

Cílená propagace v Plzni

Celoletní festival Plzeň ZRAJE, věnovaný městskému pěstování a kompostování, nabídne přednášky, workshopy i komentované prohlídky (nejen) komunitních zahrad. Konat se bude od 13. června až do 14. září, kdy se uskuteční poslední Zahradnický (pod)večer.

„Zájem o městské pěstování se v posledních několika letech stále zvyšuje. Během »covidového roku« stoupal ještě rychleji a vlastnoručně vypěstované zeleniny nebo bylinek na talířích řady lidí přibývá. I proto jsme se s podporou grantového programu Plzeňského Prazdroje pustili do organizace festivalu věnovaného právě tomuto fenoménu,“ prozradila organizátorka akce Silvie Hašlová ze spolku Pěstuj prostor. „Tohle téma netáhne jen v Plzni, podobnou akci uspořádala na jaře také pražská organizace Kokoza,“ dodala Hašlová.

Největším lákadlem bude přednáška pěstování na balkóně a parapetu. „Alespoň pár truhlíků za oknem si může osázet téměř každý. Nezásobí nás sice zeleninou na celý rok, ale i několik bylinek nám přinese spoustu radosti,“ uvedla lektorka a odbornice na přírodní zahrady Alena Lehmannová. „Festival městského pěstování a kompostování Plzeň ZRAJE kromě pěstitelských rad nabídne také tipy, jak zacházet ve městě s bioodpadem. Tato cenná surovina tvoří až 40 % objemu našich odpadkových košů a vyhozená »do směsi« končí téměř bez užitku ve spalovně,“ doplnila Hašlová.

Festival je z důvodu protiepidemických opatření situován do vícero menších akcí a nabídne přednášky, workshopy, komentované prohlídky (nejen) komunitních zahrad a další akce:

ZAHRADNICKÁ MĚNÍRNA A KOMENTOVANÉ PROHLÍDKY PěstírnyDEPO
neděle 13. 6.
10.00–16.00/ PěstírnaDEPO (Presslova 14)
Komentované prohlídky komunitní zahrady PěstírnaDEPO v 10.00, 11.00, 14.00 a 15.00.
Po celou dobu bude probíhat zahradnická „měnírna“ – přinést můžete přebytečná semínka, sazenice, květníky a další a odnést si můžete, po čem vaše zahrada, balkón či parapet touží.
Vstup zdarma.

ZAHRADNICKÉ (POD)VEČERY
Vždy v úterý 22. 6., 13. 7., 3. 8., 24. 8., 14. 9.
18.00–21.00/ PěstírnaDEPO (Presslova 14)
Přednášky a workshopy následované posezením u grilu/ohně.
Témata: Zahradničení (skoro) bez odpadu, Pěstování na balkonech a v truhlících (a co ještě letos stihnete), Hospodaření s vodou v zahradě, Možnosti třídění bioodpadu v Plzni, Uchování úrody na zimu
Vstupné 100 Kč při zakoupení vstupenky předem (www.plzenskavstupenka.cz, GoOut.cz) nebo 120 Kč na místě.

EXKURZE PO (NEJEN) KOMUNITNÍCH ZAHRADÁCH V PLZNI A OKOLÍ
sobota 4. 9.
10.00–18.00/ Plzeň a okolí
Komentované prohlídky plzeňských komunitních zahrad a "zahradnicky zajímavých" míst, mezi nimi Totem Doubravka, Ekozahrada Raková, ovocný genový sad v Liticích, Recyklovaná zahrada nebo První plzeňská komunitní zahrada.
Účastnický poplatek 400 Kč. Přihlášky na pestirnadepo@pestujprostor.cz.

Další podrobnosti naleznete na www.plzenzraje.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
11.06.2021 17:00



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka